Andreas med ett glas vin och en cigarr. Foto

Andreas är en riktig livsnjutare. Till vardags jobbar han med analyser, men så fort tillfälle ges njuter han av livets goda.


Andreas är synskadad. Det spelar ingen roll.

Bil, körkort & parkering

En sportbil på väg i skymningen. Illustration
Bilen brukar kallas för en frihetssymbol och för personer med funktionsnedsättning stämmer det nog väldigt bra. Du kan ansöka om bidrag för att köpa en bil och anpassa den så att du kan köra eller åka med som passagerare. Funkaportalen guidar dig och reder ut begreppen.

Hjälpmedel för läs- och skrivsvårigheter

Torbjörn Lundgren, en av Sveriges ledande experter på området läs- och skrivsvårigheter, berättar om diagnoser och hjälpmedel.

Hörapparat

Hörapparater i två olika modeller. Foto
För den som behöver en hörapparat finns två vägar att gå. Den ena är att få en från landstinget, den andra är att köpa den man vill ha själv. Här reder vi ut begreppen och listar vad du ska tänka på vilken väg du än väljer att gå.

Vem ansvarar för vad?

Överfull sopkorg. Foto
Det finns många att vända sig till om du har ett funktionshinder. Guiden reder ut vem som har ansvar för vad. Vad har kommunen för ansvar? Vilket ansvar har jag själv?

Stöd vid praktik

Bord med datorer. Foto
Personer med funktionshinder har ofta svårare än andra att skaffa ett arbete. För många är praktik en möjlighet att prova olika arbetsuppgifter och att skaffa kontakter. Funkaportalens guide ger dig praktiska tips som du kan ha nytta av när du gör en praktik.
En man med kryckor. Foto

Assistans

Området assistans är stort. Här gäller det att ha koll på vilka lagar och regler som gäller. Du som brukare har också mycket att ta ställning till. Hur vill du bedriva din assistans? Vilket inflytande vill du ha? Och vad bör en assitent tänka på?
Lärare som hjälper en elev. Foto

Stöd i grundskolan

Alla barn i Sverige har rätt till en lika bra utbildning. Men dessvärre har barn olika förutsättningar att lyckas med skolarbetet. Ett barn som har en funktionsnedsättning har därför rätt att få särskilt stöd. Rätten till stöd är samma för alla, oavsett om barnet har en diagnos eller inte.
Träklubba som slår mot en miniatyrhus. Illustration

Överklaga beslut

Det här är ett svårt område, men viktigt att förstå. Att överklaga går till på olika sätt. Många främmande ord förekommer, som lätt gör att man kan känna sig osäker. Funkaportalen har försökt reda ut begreppen och göra området aningen mer begripligt. I denna guide hittar du en mall på hur du kan skriva en överklagan, de juridiska orden förklaras och du får en överblick över det svenska rättsväsendet.

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

Hitta rätt handikapporganisation!

Hos Funka Hitta, hittar du kontaktuppgifter till olika handikapporganisationer.

Hitta Organisationer

LÄS MER HOS OSS

"Samtidigt som funktionshindret ger oss ett socialt nätverk nästan till skänks så skapar det också en distans till resten av världen. Det är bekvämt att röra sig med personer som har liknande problem, men samtidigt blir världen så mycket mindre."

Ur Andreas Cederboms krönika "Funktionshinder en social magnet med två poler" 

Till Andreas krönika 

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta