Tillgängligt gym i Åmål

I en före detta apotekslokal i Åmål har Mathias Mattsson och Thorbjörn Karlsson byggt ett friskvårdscenter med redskap som även passar funktionshindrade.

Män på springband. FotoIdén med ett tillgängligt gym kom från Mathias Mattsson, som själv är rullstolsburen men som tyckte att vanliga gym var väldigt svåra att träna i. Om redskapen inte går att ställa in efter den funktionshindrade är risken att skadas stor.

Det finns 20 stycken redskap varav fem är speciellt utvecklade för personer med funktionshinder. Bland annat finns ett redskap som är särskilt anpassad för äldre och personer som drabbats av stroke.

Gymmet Ingressus rehab & gym drivs av Föreningen Puzzelbiten Dalsland. Föreningen har fått mycket stöd av tillverkaren Nordic Gym som står för redskapen.

Både Mathias Mattsson och Thorbjörn Karlsson arbetar i gymmet och är diplomerade massörer med specialitet idrottsskador. Förutom sig själva i gymmet har de knutit till sig massörer, terapeuter och sjukgymnaster med egna företag.

Om satsningen på gymmet går bra planerar de att öppna ett liknande friskvårdscenter någonstans i Värmland.

Källa: nwt.se


Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Konståkningen får miljonstöd för satsning på funktionsnedsatta

En vuxen och ett barn övar skridskoåkning. Foto
Svenska Konståkningsförbundet kommer få 1,8 miljoner kronor från statliga Allmänna Arvsfonden för att anpassa Sveriges ishallar så att funktionsnedsatta personer lättare ska kunna ägna sig åt konståkning.

Nöjesparken Liseberg ökar tillgängligheten på underhållning

En person som gör ett tecken med sin hand. Foto
Nöjesparken Liseberg ökar sin tillgänglighet och erbjuder syn- eller teckentolkning på ett antal utvalda scenföreställningar i sommar.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |  Tel: 08-555 770 60   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta