Mifforadios programledare gör tv-debut

Miffo-tv är en dokumentärserie som produceras av Utbildningsradion och handlar om programledarna i Mifforadio, den enda radioshowen med utvecklingsstörda programledare. Miffo-tv handlar om de stora livsfrågorna och om att vilja ta plats och visa att man är någon.

Nancy Delic. Foto– Mifforadio är ett extremt uppskattat program med 330.000 lyssnare varje söndag. Det är också helt unikt. Ingen annanstans sänds riksradio med programledare som har utvecklingsstörning. I ett program som INTE handlar om handikapp. Att dokumentären om programledarstjärnorna skulle göras var självklart. Folk vill ju se sina radioälsklingar också, säger projektledaren och producenten Matz Lundin.

I Miffo-tv får tittarna följa gänget från Mifforadio privat och på jobbet. Claes-Erik Sivre och hans planer om att gifta sig med Monica - något omvärlden har åsikter om. Tv-teamet följer bland annat med när Claes-Erik och Monica lånar en robotdocka för att förbereda sig inför att få barn. En docka som har tagits fram av landstinget för att man skall få en bild av hur det är vara förälder.

Balint Marton flydde till Sverige med sin mamma från Ungern som liten för att myndigheterna inte skulle sätta honom på barnhem. Nu vill han som 25-årig vuxen flytta hemifrån till en egen lägenhet.

Den tredje programledaren Nancy Delic är tillsammans med en ”normalpuckad” pojkvän. Men de vågar inte vara öppna med sin relation av rädsla för vad andra ska tycka. Nancy talar mycket om sorgen över att inte kunna visa sin kärlek öppet. Det är ett pris hon får betala för att vara som andra. En pojkvän med utvecklingsstörning vill hon inte ha.

– Jag kan inte se det framför mig. Att jag dras till normalpuckade killar är väl för att jag känner mig mer som en normalpuckad själv, än som en utvecklingsstörd, säger Nancy Delic.

Dokumentärserien startar 15 februari kl 19.30 i SVT2.


SF Bio ändrar sig, svenska filmer ska visas med text

Biopublik. Foto
Från och med den 5 december 2014 visar SF Bio även alla svenska filmer med svensk textremsa. Detta för att underlätta för alla dem som har svårt att uppfatta vad som sägs i filmen.

KRITA – med fokus på kreativt skapande

En person som målar med pensel på duk. Foto
KRITA är ett nytt projekt inom kreativt skapande för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Med medel från Arvsfonden kommer Folkuniversitetet i Stockholm att erbjuda konst- och konsthantverkskurser, utåtriktade konstprojekt och uppsökande workshops.

Nationalmuseum lanserar filmer på teckenspråk

Nationalmuseum. Foto
Som första konstmuseum i Sverige lanserar Nationalmuseum filmer på teckenspråk. Filmerna innehåller ett antal verk från samlingarna som visas i utställningen Highlights och går att se i museets app och på webbplatsen.

App för den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor

En person som lyssnar på nyheter i sin mobil. Foto
Den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor lanserar i samarbete med Ziggy Creative Colony en app för Iphone. 8 Sidor ges ut av Centrum för lättläst som gör böcker, nyheter och information för alla som av olika skäl har lässvårigheter eller är otränade läsare.

Kulturrådets första delmål inom funktionshinderspolitiken är uppfyllt

En teatersalong. Foto
Samtliga kulturinstitutioner som får statsbidrag via Kultursamverkansmodellen har nu tagit fram en handlingsplan för ökad tillgänglighet. Kulturrådet kan konstatera att det första delmålet därmed är uppfyllt.

Fler artiklar om Kultur

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

Visst är det underbart med Internet! Det är många som uppskattar Internet, särskilt personer med funktionsnedsättningar av olika slag. Men hur funkar det egentligen? Funkaportalen har pratat med några flitiga Internetanvändare om vad som fungerar bra och mindre bra.
Språket kan vara ett bekymmer

LÄS MER HOS OSS

"...jag är så hjärtinnerligt trött på alla fina ord om alla människors lika värde, solidaritet, demokrati och rättigheter från personer som i själva verket inte menar ett dyft."

 

 ur Susanna Laurins krönika "Diskrimineringens ansikte" 

 

Till krönikan

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta