Mifforadios programledare gör tv-debut

Miffo-tv är en dokumentärserie som produceras av Utbildningsradion och handlar om programledarna i Mifforadio, den enda radioshowen med utvecklingsstörda programledare. Miffo-tv handlar om de stora livsfrågorna och om att vilja ta plats och visa att man är någon.

Nancy Delic. Foto– Mifforadio är ett extremt uppskattat program med 330.000 lyssnare varje söndag. Det är också helt unikt. Ingen annanstans sänds riksradio med programledare som har utvecklingsstörning. I ett program som INTE handlar om handikapp. Att dokumentären om programledarstjärnorna skulle göras var självklart. Folk vill ju se sina radioälsklingar också, säger projektledaren och producenten Matz Lundin.

I Miffo-tv får tittarna följa gänget från Mifforadio privat och på jobbet. Claes-Erik Sivre och hans planer om att gifta sig med Monica - något omvärlden har åsikter om. Tv-teamet följer bland annat med när Claes-Erik och Monica lånar en robotdocka för att förbereda sig inför att få barn. En docka som har tagits fram av landstinget för att man skall få en bild av hur det är vara förälder.

Balint Marton flydde till Sverige med sin mamma från Ungern som liten för att myndigheterna inte skulle sätta honom på barnhem. Nu vill han som 25-årig vuxen flytta hemifrån till en egen lägenhet.

Den tredje programledaren Nancy Delic är tillsammans med en ”normalpuckad” pojkvän. Men de vågar inte vara öppna med sin relation av rädsla för vad andra ska tycka. Nancy talar mycket om sorgen över att inte kunna visa sin kärlek öppet. Det är ett pris hon får betala för att vara som andra. En pojkvän med utvecklingsstörning vill hon inte ha.

– Jag kan inte se det framför mig. Att jag dras till normalpuckade killar är väl för att jag känner mig mer som en normalpuckad själv, än som en utvecklingsstörd, säger Nancy Delic.

Dokumentärserien startar 15 februari kl 19.30 i SVT2.


Teknikuppdrag möjliggör bio för fler

En tom biosalong med röda stolar. Foto
Regeringen gav i mitten av november Svenska Filminstitutet (SFI ) och Post- och telestyrelsen (PTS ) i uppdrag att öka tillgängligheten till bio för människor med nedsatt syn eller som har läs- och skrivsvårigheter.

Tekniska museet vann 1,7 miljoner till innovativt tillgänglighetsarbete

Skiss på Tekniska museets nya science center. Bild: AF-LA
Förra veckan blev det klart att Tekniska museets nya science center får 1,7 miljoner kronor i finansiering genom Post- och telestyrelsens innovationstävling Leka, lära, leva i konkurrens med 43 tävlingsbidrag. Pengarna ska användas till att alla barn ska ha möjlighet att lära naturvetenskap och teknik på ett interaktivt och lekfullt sätt.

Pengar till forskning om teckenspråksteater

En hand med ett blåaktigt bakgrundsljus. Foto
Det treåriga forsknings- och utvecklingsprojektet Delaktighet och teater (DoT), ett samarbetsprojekt mellan Örebro universitet, landstinget och kommunen samt Länsteatern och Riksteatern, har för andra året fått 750 000 kronor från Kulturrådet. Projektet ska utveckla teckenspråkig scenkonst med Örebro som ett nationellt nav.

Mifforadio årets folkbildare

En hand som drar i ett reglage på ett mixerbord. Foto
Mifforadio från Malmö får årets folkbildarpris av Studieförbundet Vuxenskolan. Priset delades ut den 15:e juni, på Aros Kongresscenter i Västerås.

Ny rapport med barns åsikter om talböcker

En pojke som läser en bok på ett bibliotek. Foto
Något som blir tydlig i rapporten är ”att barnen uttrycker att de har både positiva och mindre positiva upplevelser av bemötande på olika typer av bibliotek, och att de uppskattar att få uppmärksamhet, tips och hjälp när de behöver, men utan tillrättavisningar vad gäller bokval.”

Fler artiklar om Kultur

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

Visst är det underbart med Internet! Det är många som uppskattar Internet, särskilt personer med funktionsnedsättningar av olika slag. Men hur funkar det egentligen? Funkaportalen har pratat med några flitiga Internetanvändare om vad som fungerar bra och mindre bra.
Språket kan vara ett bekymmer

LÄS MER HOS OSS

"...jag är så hjärtinnerligt trött på alla fina ord om alla människors lika värde, solidaritet, demokrati och rättigheter från personer som i själva verket inte menar ett dyft."

 

 ur Susanna Laurins krönika "Diskrimineringens ansikte" 

 

Till krönikan

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |  Tel: 08-555 770 60   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta