Kritik mot kommuners ovilja att betala ledsagares omkostnader

Riks-Klippans är en sidoorganisation inom FUB som endast består av personer med egen erfarenhet av utvecklingsstörning. Deras styrelse riktar nu kraftig kritik mot kommunernas ovilja att betala ledsagares omkostnader.

En person som gör tumme ner. FotoI ett uttalande från styrelsen säger man följande:

I Sverige har vi en princip: Ingen ska behöva betala extra bara för att man har en funktionsnedsättning. Det kallas merkostnadsprincipen.

Vi vet att det ändå inte alltid är så i verkligheten.

Men nu har det gått för långt.
Nyligen har förvaltningsdomstolen konstaterat att LSS inte innehåller någon bestämmelser, som ger den enskilde eller dennes ledsagare någon rätt till ersättning till omkostnader som ledsagaren har på grund av sitt uppdrag att vi som har ledsagare ska betala för biobiljetter och liknande.

En del kommuner säger att det nu betyder att vi ska betala för alla ledsagarens kostnader. Ska vi då betala för ledsagarens resor också? Och ledsagarens mat? Och ledsagarens hotellrum?

Nu struntar man alltså i principen om att inte behöva betala merkostnader. Det blir helt orimliga kostnader ibland, inte bara en biobiljett.

Vi vill vara med i kulturliv och i samhället som alla andra. Vi som har en utvecklingsstörning har också rätt att säga vad vi tycker. Artikel 21 i FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning handlar om yttrandefrihet.

För att kunna vara med behöver vi stöd ibland. I artikel 9 i FN-konventionen står det om tillgänglighet.

Vi ska inte behöva betala extra för detta!

Riks-Klippans styrelse


Allergi i siffror

Omslagsbild till Allergifakta 2015
Hur många pollenallergiker finns det i Sverige? Hur många barn med astma? I nya publikationen Allergifakta som ges ut av Astma- och Allergiförbundets forskningsfond får du svar på dessa och många andra frågor om allergi.

Ansökan om ett vanligt liv - Riksförbundet FUB sätter diskriminering i fokus

Isabelle Ågren i FUBs kampanj Ansökan om ett vanligt liv. Foto
Med kampanjen "Ansökan om ett vanligt liv" vill Riksförbundet FUB sätta fokus på att alltfler mister sin kontaktperson eller ledsagare, samt får avslag på ansökningar om olika LSS-insatser. Syftet med kampanjen är att uppmärksamma den diskriminering som personer med utvecklingsstörning eller andra funktionsnedsättningar utsätts för på grund av avslag på olika stödinsatser.

Projektet Begripsam ger röst åt personer med kognitiva och språkliga svårigheter

Kerstin Ivarson Ahlstrand och Torbjörn Lundgren. Foto
Autism- och Aspergerförbundet, Dyslexiförbundet FMLS och Förbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning – FUB har fått pengar från Arvsfonden för att driva Begripsam – ett projekt om kognitiv tillgänglighet. Projektet ska pågå i tre år och ge en röst åt personer med funktionsnedsättningar. Andra delar finansieras av Konsumentverket och Post- och Telestyrelsen.

GIL:s senaste projekt handlar om öl och funktionsnedsättning

CPA-öl på flaska samt fyllt ölglas. Foto
- GIL har nyligen lanserat ett eget öl, specialanpassat för öldrickare med funktionsnedsättningar. Ett helt vanligt CP-öl helt enkelt, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living.

Otillgänglig radio och TV ska kosta

En gammal tjock-TV som står på ett golv. Foto
Public service ska nå alla i hela Sverige. Företagen bör vara ledande när det gäller att förbättra tillgängligheten till medier för människor med funktionsnedsättning. Om publiken inte nås av innehållet i radio- och TV-programmen ska det få ekonomiska konsekvenser, anser Handikappförbunden i ett yttrande.

Fler artiklar om Handikapprörelsen

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Sofia Thoresdotters krönika

TIPSA REDAKTIONEN

Har du några erfarenheter du vill dela med dig angående assistans?

Tipsa gärna redaktionen.

Ge oss ditt förslag!

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta