Rätten till tolk är inte en tolkningsfråga

Rätten till tolk är inte så självklar som den borde vara. Debattforumet i Almedalen på Gotland är ett tydligt exempel på detta. Av 1476 seminarier har 68 stycken tolk på plats, vilket inte ens är 5 %. Detta gäller bara teckenspråkstolkning, övriga tolkmetoder finns inte representerade alls. I en demokrati ska alla ha samma möjlighet att ta del av de folkvaldas budskap.

En hand som tecknar ett tecken. Foto– Tolkning är en fråga om språk, tillgänglighet och demokrati. Det handlar om rätten att kunna ta del av och delta i samhällets debatt och utbud. Det handlar om rätten att få leva sitt liv på sina egna villkor, säger Heléne Larsson, förbundsordförande i Unga Hörselskadade.

– Tolkar kommer på plats efter gediget tjatande på arrangören och det tyder på okunskap och fördomar om att det svenska teckenspråket inte är ett riktigt språk. Skrämmande är också att okunskapen leder till att endast teckenspråkstolkning kommer att ske, detta utestänger fortfarande en grupp som behöver tolkning på annat sätt. Detta hör inte hemma i dagens Sverige, säger Henrik Sundqvist, förbundsordförande i Sveriges Dövas Ungdomsförbund.


Allergi i siffror

Omslagsbild till Allergifakta 2015
Hur många pollenallergiker finns det i Sverige? Hur många barn med astma? I nya publikationen Allergifakta som ges ut av Astma- och Allergiförbundets forskningsfond får du svar på dessa och många andra frågor om allergi.

Ansökan om ett vanligt liv - Riksförbundet FUB sätter diskriminering i fokus

Isabelle Ågren i FUBs kampanj Ansökan om ett vanligt liv. Foto
Med kampanjen "Ansökan om ett vanligt liv" vill Riksförbundet FUB sätta fokus på att alltfler mister sin kontaktperson eller ledsagare, samt får avslag på ansökningar om olika LSS-insatser. Syftet med kampanjen är att uppmärksamma den diskriminering som personer med utvecklingsstörning eller andra funktionsnedsättningar utsätts för på grund av avslag på olika stödinsatser.

Projektet Begripsam ger röst åt personer med kognitiva och språkliga svårigheter

Kerstin Ivarson Ahlstrand och Torbjörn Lundgren. Foto
Autism- och Aspergerförbundet, Dyslexiförbundet FMLS och Förbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning – FUB har fått pengar från Arvsfonden för att driva Begripsam – ett projekt om kognitiv tillgänglighet. Projektet ska pågå i tre år och ge en röst åt personer med funktionsnedsättningar. Andra delar finansieras av Konsumentverket och Post- och Telestyrelsen.

GIL:s senaste projekt handlar om öl och funktionsnedsättning

CPA-öl på flaska samt fyllt ölglas. Foto
- GIL har nyligen lanserat ett eget öl, specialanpassat för öldrickare med funktionsnedsättningar. Ett helt vanligt CP-öl helt enkelt, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living.

Otillgänglig radio och TV ska kosta

En gammal tjock-TV som står på ett golv. Foto
Public service ska nå alla i hela Sverige. Företagen bör vara ledande när det gäller att förbättra tillgängligheten till medier för människor med funktionsnedsättning. Om publiken inte nås av innehållet i radio- och TV-programmen ska det få ekonomiska konsekvenser, anser Handikappförbunden i ett yttrande.

Fler artiklar om Handikapprörelsen

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Sofia Thoresdotters krönika

TIPSA REDAKTIONEN

Har du några erfarenheter du vill dela med dig angående assistans?

Tipsa gärna redaktionen.

Ge oss ditt förslag!

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta