Var femte tål inte maten i Östersund

Allt fler tål inte gluten, laktos, mjölk eller soja i samhället. Det rör sig om uppemot tjugo procent av Sveriges befolkning. Svenska Celiakiförbundet träffar nu politiker och tjänstemän i Östersund för att maten ska bli tillgänglig för alla.

Bröd och mjöl. FotoMat som alla mår bra av är namnet på och målet med Svenska Celiakiförbundets höstkampanj. Företrädare för förbundet och Jämtlands länsförening träffar politiker och tjänstemän i Östersund för att kunskap om matintoleranser/ -allergier behöver öka.

– Mycket kan bli bättre i samhället. Vi vill visa att det inte behöver göras avkall på varken kvalitet eller näringsinnehåll för att laga mat som alla kan äta, säger Eva Bengtsson, generalsekreterare på Celiakiförbundet.

Drabbade människor hör varje dag av sig till Celiakiförbundet för att få hjälp. Det kan handla om att en elev inte får mat för att de glutenfria specialprodukterna är slut, eller att man får fel mat när man är inlagd på sjukhus.

– Våra dolda funktionshinder behöver tas på ett större allvar. När det saknas kunskap och motivation så råkar människor illa ut, med sjukdom som följd. Samhället tjänar på att satsa på tillgänglig mat, säger Eva Bengtsson.


Allergi i siffror

Omslagsbild till Allergifakta 2015
Hur många pollenallergiker finns det i Sverige? Hur många barn med astma? I nya publikationen Allergifakta som ges ut av Astma- och Allergiförbundets forskningsfond får du svar på dessa och många andra frågor om allergi.

Ansökan om ett vanligt liv - Riksförbundet FUB sätter diskriminering i fokus

Isabelle Ågren i FUBs kampanj Ansökan om ett vanligt liv. Foto
Med kampanjen "Ansökan om ett vanligt liv" vill Riksförbundet FUB sätta fokus på att alltfler mister sin kontaktperson eller ledsagare, samt får avslag på ansökningar om olika LSS-insatser. Syftet med kampanjen är att uppmärksamma den diskriminering som personer med utvecklingsstörning eller andra funktionsnedsättningar utsätts för på grund av avslag på olika stödinsatser.

Projektet Begripsam ger röst åt personer med kognitiva och språkliga svårigheter

Kerstin Ivarson Ahlstrand och Torbjörn Lundgren. Foto
Autism- och Aspergerförbundet, Dyslexiförbundet FMLS och Förbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning – FUB har fått pengar från Arvsfonden för att driva Begripsam – ett projekt om kognitiv tillgänglighet. Projektet ska pågå i tre år och ge en röst åt personer med funktionsnedsättningar. Andra delar finansieras av Konsumentverket och Post- och Telestyrelsen.

GIL:s senaste projekt handlar om öl och funktionsnedsättning

CPA-öl på flaska samt fyllt ölglas. Foto
- GIL har nyligen lanserat ett eget öl, specialanpassat för öldrickare med funktionsnedsättningar. Ett helt vanligt CP-öl helt enkelt, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living.

Otillgänglig radio och TV ska kosta

En gammal tjock-TV som står på ett golv. Foto
Public service ska nå alla i hela Sverige. Företagen bör vara ledande när det gäller att förbättra tillgängligheten till medier för människor med funktionsnedsättning. Om publiken inte nås av innehållet i radio- och TV-programmen ska det få ekonomiska konsekvenser, anser Handikappförbunden i ett yttrande.

Fler artiklar om Handikapprörelsen

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Sofia Thoresdotters krönika

TIPSA REDAKTIONEN

Har du några erfarenheter du vill dela med dig angående assistans?

Tipsa gärna redaktionen.

Ge oss ditt förslag!

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta