Ännu mer valfrihet

Den statliga utredningen ”Fritt val”, utgår från självbestämmande och vikten av inflytande över det egna livet. Ett av utredningens förslag innebär att en ny lag ska ge ökad valfrihet för äldre och personer med funktionsnedsättningar att själva välja utförare av socialtjänstinsatser.

En äldre person som får assistans. FotoDen föreslagna lagen går under namnet LOV, Lag Om Valfrihetssystem, och är tänkt att bli ett frivilligt verktyg för de kommuner och landsting som vill överlåta valet av utförare av vård- och omsorgstjänster till den enskilde invånaren. LOV ger alltså möjlighet till införande av ett så kallat kundvalssystem som flyttar makten från politiker och tjänstemän till medborgare. På så sätt är den ett alternativ till lagen om offentlig upphandling (LOU). Förutom ökad valfrihet och inflytande för invånarna tros lagen främja en mångfald av utförare och därmed en bättre kvalitetsutveckling.

Såväl privata företag som ideella organisationer ska kunna ansöka om att bli utförare. För att bli godkänd gäller det att uppfylla de krav som kommunen eller landstinget satt upp och antalet utförare ska inte kunna begränsas. Att fullödig information om alternativen ges till invånarna är självklart av stor vikt. Informationen ska vara ”saklig, relevant, lättförstålig, lättillgänglig och jämförbar”, enligt utredaren. För personer som inte själva har förmåga eller vill välja ska det finnas ett ickevalsalternativ.

Målet är att lagen ska träda i kraft den 1 januari 2009.


Assistanstips, en sajt med tips om assistans

En person med handledsstöd. Foto
Independent Living Institute, ILI, driver projektet och sajten Assistanstips där man samlar tips om assistans i en stor databas. Tanken är att samla upp många olika lösningar som assistansanvändare, assistenter och anhöriga kan testa och låta sig inspireras av för att utveckla egna metoder. Alla tips är helt gratis.

Webbshop med förbrukningsvaror för personlig assistans

En person som tvättar händerna. Foto
Under hösten lanserades webbshoppen Assistansgrossisten.se där assistansanordnare kan beställa hem förbrukningsvaror som är godkända av Försäkringskassan som assistansomkostnad direkt hem till sina kunder.

JAG – en av världens bästa lösningar för Independent Living

Pictogrambild för ordet Bra. Illustration
Zero Project i Österrike har valt Föreningen JAGs assistanskooperativ, Brukarkooperativet JAG, som en av de bästa lösningarna för Independent Living och politiskt deltagande 2015.

Förlorad personlig assistans förödande för individen

En rullstol i en sopcontainer. Foto
STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige, har nyligen publicerat en rapport som beskriver hur livsvillkoren förändrats för personer som har förlorat sin rätt till statlig assistansersättning. STILs rapport visar att dessa personer förlorat möjligheten att delta i samhället, att arbeta, studera och ha någon fritid.

Assistansersättning innebär ett självvalt liv på jämlika villkor

Några personer som fiskar på en brygga varav en person sitter i rullstol. Foto
STIL har tillsammans med en rad organisationer, bland annat Försäkringskassan, skrivit ett gemensamt uttalande om assistansersättningens betydelse för ett självbestämt liv på lika jämlika villkor. Syftet är att väga upp den fuskbild som florerar i media.

Fler artiklar om Assistans

Annonser:

GUIDE ASSISTANS

Läs portalens assistansguide.

Läs guiden

TIPSA REDAKTIONEN

Har du några erfarenheter du vill dela med dig angående assistans?

Tipsa gärna redaktionen.

Ge oss ditt förslag!

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta