Funktionshindrade i boendekooperativ

Göteborgskooperativet för Independent Living har startat ett treårigt projekt för att få assistansanvändare att bilda boendekooperativ. Målet är att skapa en boendesituation där det inte är självklart att personer med funktionshinder ska behöva bo i gruppboende.

Sedan 2008 har Göteborgskooperativet för Independent Living (GIL) jobbat för att få fram en modell för boendekooperativ för personer som behöver personlig assistans. Projektet riktar sig först och främst till yngre personer med stora funktionsnedsättningar och kommunikationssvårigheter.

Projektet finansieras av Allmänna arvsfonden. Många föräldrar har uppmuntrat projektet eftersom de var oroade för att deras funktionshindrade barn skulle bli isolerade om de flyttade till ett gruppboende.

Bygget av boendekooperativet är ett samarbete mellan en privat fastighetsägare, kommunen och GIL. Fastighetsägaren har låtit ett byggföretag bygga ett hus från grunden. Kommunen finansierar de gemensamma ytorna och GIL står för assistansen. Fastighetsföretaget hyr sedan ut lägenheterna till de boende i kooperativet.

GIL öppnade det första kooperativet i Härryda en bit utanför Göteborg.

Källa: svenskhandikapptidskrift.se


Assistanstips, en sajt med tips om assistans

En person med handledsstöd. Foto
Independent Living Institute, ILI, driver projektet och sajten Assistanstips där man samlar tips om assistans i en stor databas. Tanken är att samla upp många olika lösningar som assistansanvändare, assistenter och anhöriga kan testa och låta sig inspireras av för att utveckla egna metoder. Alla tips är helt gratis.

Webbshop med förbrukningsvaror för personlig assistans

En person som tvättar händerna. Foto
Under hösten lanserades webbshoppen Assistansgrossisten.se där assistansanordnare kan beställa hem förbrukningsvaror som är godkända av Försäkringskassan som assistansomkostnad direkt hem till sina kunder.

JAG – en av världens bästa lösningar för Independent Living

Pictogrambild för ordet Bra. Illustration
Zero Project i Österrike har valt Föreningen JAGs assistanskooperativ, Brukarkooperativet JAG, som en av de bästa lösningarna för Independent Living och politiskt deltagande 2015.

Förlorad personlig assistans förödande för individen

En rullstol i en sopcontainer. Foto
STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige, har nyligen publicerat en rapport som beskriver hur livsvillkoren förändrats för personer som har förlorat sin rätt till statlig assistansersättning. STILs rapport visar att dessa personer förlorat möjligheten att delta i samhället, att arbeta, studera och ha någon fritid.

Assistansersättning innebär ett självvalt liv på jämlika villkor

Några personer som fiskar på en brygga varav en person sitter i rullstol. Foto
STIL har tillsammans med en rad organisationer, bland annat Försäkringskassan, skrivit ett gemensamt uttalande om assistansersättningens betydelse för ett självbestämt liv på lika jämlika villkor. Syftet är att väga upp den fuskbild som florerar i media.

Fler artiklar om Assistans

Annonser:

GUIDE ASSISTANS

Läs portalens assistansguide.

Läs guiden

TIPSA REDAKTIONEN

Har du några erfarenheter du vill dela med dig angående assistans?

Tipsa gärna redaktionen.

Ge oss ditt förslag!

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta