Funktionshindrade i boendekooperativ

Göteborgskooperativet för Independent Living har startat ett treårigt projekt för att få assistansanvändare att bilda boendekooperativ. Målet är att skapa en boendesituation där det inte är självklart att personer med funktionshinder ska behöva bo i gruppboende.

Sedan 2008 har Göteborgskooperativet för Independent Living (GIL) jobbat för att få fram en modell för boendekooperativ för personer som behöver personlig assistans. Projektet riktar sig först och främst till yngre personer med stora funktionsnedsättningar och kommunikationssvårigheter.

Projektet finansieras av Allmänna arvsfonden. Många föräldrar har uppmuntrat projektet eftersom de var oroade för att deras funktionshindrade barn skulle bli isolerade om de flyttade till ett gruppboende.

Bygget av boendekooperativet är ett samarbete mellan en privat fastighetsägare, kommunen och GIL. Fastighetsägaren har låtit ett byggföretag bygga ett hus från grunden. Kommunen finansierar de gemensamma ytorna och GIL står för assistansen. Fastighetsföretaget hyr sedan ut lägenheterna till de boende i kooperativet.

GIL öppnade det första kooperativet i Härryda en bit utanför Göteborg.

Källa: svenskhandikapptidskrift.se


Assistansersättning innebär ett självvalt liv på jämlika villkor

Några personer som fiskar på en brygga varav en person sitter i rullstol. Foto
STIL har tillsammans med en rad organisationer, bland annat Försäkringskassan, skrivit ett gemensamt uttalande om assistansersättningens betydelse för ett självbestämt liv på lika jämlika villkor. Syftet är att väga upp den fuskbild som florerar i media.

Gör om LSS med utgångspunkt i FN-konventionen

En man som sitter i rullstol. Foto
Intentionerna i LSS-lagstiftningen uppfylls inte. Det är oacceptabelt att personer med oförändrade funktionsnedsättningar förlorar sin assistans. Det är några åsikter från LSS-handläggare i Akademikerförbundet SSR som nu vill att LSS görs om från grunden, rapporterar Assistanskoll.se.

Öppet brev från Föreningen JAG till Försäkringskassan

Styrelsen i föreningen JAG. Foto
Försäkringskassan har gjort ett utspel i pressen om att man vill se fler regler och mindre valfrihet för assistansanvändare. Styrelsen i föreningen JAG, Jämlikhet, Assistans och Gemenskap protesterar i ett öppet brev till Försäkringskassan där de berättar om vad personlig assistans betyder för föreningens medlemmar.

Svenska Kennelklubben hyllar assistanshundarna

Terapihunden Erk. Foto
För första gången har Svenska Kennelklubben utsett Årets assistanshund. Syftet är att lyfta fram assistanshundens stora betydelse. Titeln gick till terapihunden Erk som jobbar med ungdomar med funktionsnedsättningar.

Thomas Hammarberg intervjuas av Assistanskoll om Försäkringskassans bedömningar av assistansersättning

Thomas Hammarberg. Foto
Att försämra rättigheten till assistansersättning går enligt Thomas Hammarberg emot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Att ta ifrån människor assistansersättning genom att ändra en rättspraxis beskriver han som orättvist och djupt förnedrande.

Fler artiklar om Assistans

Annonser:

GUIDE ASSISTANS

Läs portalens assistansguide.

Läs guiden

TIPSA REDAKTIONEN

Har du några erfarenheter du vill dela med dig angående assistans?

Tipsa gärna redaktionen.

Ge oss ditt förslag!

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |  Tel: 08-555 770 60   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta