Assistansen är för dyr

Regeringen vill fortsätta kostnadsjakten inom personlig assistans. Personer med psykiska funktionshinder får ingen rätt till daglig verksamhet och inom den personliga assistansen vill regeringen skärpa kontrollen.

Kökskniv. FotoRegeringen föreslår flera åtgärder för att minska kostnaderna inom personlig assistans. Från och med årsskiftet 2011 vill de införa krav på tillstånd för att få arbeta med personlig assistans.

Förslaget presenteras som en satsning på ökad trygghet och kvalitet. Regeringen vill stärka barnperspektivet och menar att barnen ska få tillräcklig information för att kunna komma med åsikter.

Men förslaget är en besvikelse för personer med psykiska funktionshinder. Istället för den plan som föreslogs av LSS-kommittén där 7400 personer skulle ha rätt till daglig verksamhet ska man istället börja med en försöksverksamhet.


Assistansersättning innebär ett självvalt liv på jämlika villkor

Några personer som fiskar på en brygga varav en person sitter i rullstol. Foto
STIL har tillsammans med en rad organisationer, bland annat Försäkringskassan, skrivit ett gemensamt uttalande om assistansersättningens betydelse för ett självbestämt liv på lika jämlika villkor. Syftet är att väga upp den fuskbild som florerar i media.

Gör om LSS med utgångspunkt i FN-konventionen

En man som sitter i rullstol. Foto
Intentionerna i LSS-lagstiftningen uppfylls inte. Det är oacceptabelt att personer med oförändrade funktionsnedsättningar förlorar sin assistans. Det är några åsikter från LSS-handläggare i Akademikerförbundet SSR som nu vill att LSS görs om från grunden, rapporterar Assistanskoll.se.

Öppet brev från Föreningen JAG till Försäkringskassan

Styrelsen i föreningen JAG. Foto
Försäkringskassan har gjort ett utspel i pressen om att man vill se fler regler och mindre valfrihet för assistansanvändare. Styrelsen i föreningen JAG, Jämlikhet, Assistans och Gemenskap protesterar i ett öppet brev till Försäkringskassan där de berättar om vad personlig assistans betyder för föreningens medlemmar.

Svenska Kennelklubben hyllar assistanshundarna

Terapihunden Erk. Foto
För första gången har Svenska Kennelklubben utsett Årets assistanshund. Syftet är att lyfta fram assistanshundens stora betydelse. Titeln gick till terapihunden Erk som jobbar med ungdomar med funktionsnedsättningar.

Thomas Hammarberg intervjuas av Assistanskoll om Försäkringskassans bedömningar av assistansersättning

Thomas Hammarberg. Foto
Att försämra rättigheten till assistansersättning går enligt Thomas Hammarberg emot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Att ta ifrån människor assistansersättning genom att ändra en rättspraxis beskriver han som orättvist och djupt förnedrande.

Fler artiklar om Assistans

Annonser:

GUIDE ASSISTANS

Läs portalens assistansguide.

Läs guiden

TIPSA REDAKTIONEN

Har du några erfarenheter du vill dela med dig angående assistans?

Tipsa gärna redaktionen.

Ge oss ditt förslag!

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |  Tel: 08-555 770 60   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta