Synskadade har inte råd med ledsagning

Få synskadade använder sig av ledsagarservicen på grund av för höga avgifter. Synskadades riksförbund (SRF) har genomfört en enkätundersökning bland Sveriges kommuner för att studera vilka som erbjuder ledsagarservice och vad det kostar.

Blind kvinna med käpp. FotoAv de 192 kommunerna som svarade erbjuder 190 kommuner ledsagarservice och endast 27 procent har kostnadsfri ledsagarservice. De övriga kommunerna har avgifter på mellan 250 och 350 kronor i timman med det högsta avgiftstaket på 1712 kronor i månaden. Ytterst få av de synskadade använder servicen på grund av de höga avgifterna.

Ove Nilsson, ordförande i Synskadades Riksförbund i Örebro län säger att det inte är bra. Att inte kunna motionera, uträtta ärenden eller besöka olika arrangemang och aktiviteter själv skapar nedstämdhet, oro och stress hos många synskadade

Trots att Sverige har skrivit under FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar så skiljer servicen mycket mellan kommunerna. Konventionen ska gälla hela Sverige och säger att alla med funktionshinder ska ha rätt att vara aktiva och självständiga.

Källa: NWT


Assistanstips, en sajt med tips om assistans

En person med handledsstöd. Foto
Independent Living Institute, ILI, driver projektet och sajten Assistanstips där man samlar tips om assistans i en stor databas. Tanken är att samla upp många olika lösningar som assistansanvändare, assistenter och anhöriga kan testa och låta sig inspireras av för att utveckla egna metoder. Alla tips är helt gratis.

Webbshop med förbrukningsvaror för personlig assistans

En person som tvättar händerna. Foto
Under hösten lanserades webbshoppen Assistansgrossisten.se där assistansanordnare kan beställa hem förbrukningsvaror som är godkända av Försäkringskassan som assistansomkostnad direkt hem till sina kunder.

JAG – en av världens bästa lösningar för Independent Living

Pictogrambild för ordet Bra. Illustration
Zero Project i Österrike har valt Föreningen JAGs assistanskooperativ, Brukarkooperativet JAG, som en av de bästa lösningarna för Independent Living och politiskt deltagande 2015.

Förlorad personlig assistans förödande för individen

En rullstol i en sopcontainer. Foto
STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige, har nyligen publicerat en rapport som beskriver hur livsvillkoren förändrats för personer som har förlorat sin rätt till statlig assistansersättning. STILs rapport visar att dessa personer förlorat möjligheten att delta i samhället, att arbeta, studera och ha någon fritid.

Assistansersättning innebär ett självvalt liv på jämlika villkor

Några personer som fiskar på en brygga varav en person sitter i rullstol. Foto
STIL har tillsammans med en rad organisationer, bland annat Försäkringskassan, skrivit ett gemensamt uttalande om assistansersättningens betydelse för ett självbestämt liv på lika jämlika villkor. Syftet är att väga upp den fuskbild som florerar i media.

Fler artiklar om Assistans

Annonser:

GUIDE ASSISTANS

Läs portalens assistansguide.

Läs guiden

TIPSA REDAKTIONEN

Har du några erfarenheter du vill dela med dig angående assistans?

Tipsa gärna redaktionen.

Ge oss ditt förslag!

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta