Synskadade har inte råd med ledsagning

Få synskadade använder sig av ledsagarservicen på grund av för höga avgifter. Synskadades riksförbund (SRF) har genomfört en enkätundersökning bland Sveriges kommuner för att studera vilka som erbjuder ledsagarservice och vad det kostar.

Blind kvinna med käpp. FotoAv de 192 kommunerna som svarade erbjuder 190 kommuner ledsagarservice och endast 27 procent har kostnadsfri ledsagarservice. De övriga kommunerna har avgifter på mellan 250 och 350 kronor i timman med det högsta avgiftstaket på 1712 kronor i månaden. Ytterst få av de synskadade använder servicen på grund av de höga avgifterna.

Ove Nilsson, ordförande i Synskadades Riksförbund i Örebro län säger att det inte är bra. Att inte kunna motionera, uträtta ärenden eller besöka olika arrangemang och aktiviteter själv skapar nedstämdhet, oro och stress hos många synskadade

Trots att Sverige har skrivit under FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar så skiljer servicen mycket mellan kommunerna. Konventionen ska gälla hela Sverige och säger att alla med funktionshinder ska ha rätt att vara aktiva och självständiga.

Källa: NWT


Assistansersättning innebär ett självvalt liv på jämlika villkor

Några personer som fiskar på en brygga varav en person sitter i rullstol. Foto
STIL har tillsammans med en rad organisationer, bland annat Försäkringskassan, skrivit ett gemensamt uttalande om assistansersättningens betydelse för ett självbestämt liv på lika jämlika villkor. Syftet är att väga upp den fuskbild som florerar i media.

Gör om LSS med utgångspunkt i FN-konventionen

En man som sitter i rullstol. Foto
Intentionerna i LSS-lagstiftningen uppfylls inte. Det är oacceptabelt att personer med oförändrade funktionsnedsättningar förlorar sin assistans. Det är några åsikter från LSS-handläggare i Akademikerförbundet SSR som nu vill att LSS görs om från grunden, rapporterar Assistanskoll.se.

Öppet brev från Föreningen JAG till Försäkringskassan

Styrelsen i föreningen JAG. Foto
Försäkringskassan har gjort ett utspel i pressen om att man vill se fler regler och mindre valfrihet för assistansanvändare. Styrelsen i föreningen JAG, Jämlikhet, Assistans och Gemenskap protesterar i ett öppet brev till Försäkringskassan där de berättar om vad personlig assistans betyder för föreningens medlemmar.

Svenska Kennelklubben hyllar assistanshundarna

Terapihunden Erk. Foto
För första gången har Svenska Kennelklubben utsett Årets assistanshund. Syftet är att lyfta fram assistanshundens stora betydelse. Titeln gick till terapihunden Erk som jobbar med ungdomar med funktionsnedsättningar.

Thomas Hammarberg intervjuas av Assistanskoll om Försäkringskassans bedömningar av assistansersättning

Thomas Hammarberg. Foto
Att försämra rättigheten till assistansersättning går enligt Thomas Hammarberg emot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Att ta ifrån människor assistansersättning genom att ändra en rättspraxis beskriver han som orättvist och djupt förnedrande.

Fler artiklar om Assistans

Annonser:

GUIDE ASSISTANS

Läs portalens assistansguide.

Läs guiden

TIPSA REDAKTIONEN

Har du några erfarenheter du vill dela med dig angående assistans?

Tipsa gärna redaktionen.

Ge oss ditt förslag!

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |  Tel: 08-555 770 60   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta