Teknik för äldre

Hjälpmedelsinstitutets projekt Teknik för äldre har startat en hemsida där det ska gå att söka efter bra produkter som säljs av företag i branschen. Man vill att både anhöriga och de äldre själva ska få svar på vad det finns för utbud och var man kan köpa dem.

Under tre år satsar regeringen pengar på att stödja utvecklingen av produkter och tjänster som underlättar vardag och boende för äldre och deras anhöriga. Även informationen om var man hittar bra produkter för äldre ska förbättras. Projektet heter Teknik för äldre och det är Hjälpmedelsinstitutet som fått i uppdrag att samordna satsningen.

Teknik för äldre har fördelat 66 miljoner kronor för utveckling av ny teknik, bra produkter och boende för äldre och deras anhöriga. 100 projekt har fått stöd av Teknik för äldre. Dessutom pågår spännande verksamhet kring hjälpmedelsverksamheten i Halland och Dalarna. Alla finns samlade här på webbplatsen www.teknikforaldre.se (öppnas i nytt fönster). Där finns också tips om var det går att köpa produkter som fått stöd av Teknik för äldre såväl som en mängd andra smarta ting för äldre.

Teknik för äldre är indelat i tre fokusområden: Anhöriga, Boende och Information om och tillgänglighet till bra produkter.

Källa: Hjälpmedelsinstitutet


Barn med lindriga funktionsnedsättningar behöver mer stöd

En kvinna och ett barn. Foto

Stora möjligheter med ny 3d-kamera

Illustration av prototypen av smarttelefonen i projekt Tango
Sökjätten Google satsar på en ny smartphone som med sin nya 3d-kamera kan revolutionera möjligheterna att navigera på nya platser för personer med synnedsättning.

Inkluderande speldesign – Högskolan i Skövde utvecklar dataspel med fokus på synskadade

Figurer i ett spel. Illustration

Forskare ska utveckla intelligent rollator

Forskarlaget i Umeå som ska utveckla en smart rollator. Foto
En intelligent rollator ska utvecklas i ett nytt forskningsprojekt vid Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus. Syftet är att minska fallskador genom att rollatorn själv ska kunna svänga undan för hinder och undvika att någon kör utför trottoarkanten.

Tobii lanserar ögonstyrning för surfplattor

Tobii EyeMobile surfplatta. Foto
Tobii Technology, världsledande inom ögonstyrning och ögonspårning har nyligen lanserarat hjälpmedlet Tobii EyeMobile som gör det möjligt att styra surfplattan med hjälp av ögonen.

Fler artiklar om Hjälpmedel

Annonser:

Assistanskompaniets webbplats, öppnas i nytt fönster

GUIDE HJÄLPMEDEL

Läs portalens guide om hjälpmedel.

Läs guiden

LÄS MER HOS OSS

"Borde kanske jag själv få bestämma vad jag behöver?"

ur Henrik Götessons krönika "Handikapp, attityder och handikapp".

Till krönikan

LÄS MER HOS OSS

"Jag undrar om det finns någon utöver min pappa som sitter med ett stort förstoringsglas framför datorn i stället för att använda alla de fantastiska förstoringsprogram som finns på marknaden?"

ur Susanna Laurins krönika "Att bli profet i eget land"

Till krönikan

LÄS MER HOS OSS

"Tänk om det funnits en sådan tjänst när min bror var barn och rymningsbenägen. När som helst kunde han ge sig iväg, helt utan förvarning."

 

Ur Integritetskränkning eller hjälpmedel? krönika av Ulrika Ehrensvärd

 

Ulrikas krönika

 

TIPSA REDAKTIONEN

Har du ett snyggt och läckert hjälpmedel som också fungerar bra?
Skicka gärna in en bild till oss med en kort beskrivning av hjälpmedlet.

 

Tipsa redaktionen

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |  Tel: 08-555 770 60   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta