Teknik för äldre

Hjälpmedelsinstitutets projekt Teknik för äldre har startat en hemsida där det ska gå att söka efter bra produkter som säljs av företag i branschen. Man vill att både anhöriga och de äldre själva ska få svar på vad det finns för utbud och var man kan köpa dem.

Under tre år satsar regeringen pengar på att stödja utvecklingen av produkter och tjänster som underlättar vardag och boende för äldre och deras anhöriga. Även informationen om var man hittar bra produkter för äldre ska förbättras. Projektet heter Teknik för äldre och det är Hjälpmedelsinstitutet som fått i uppdrag att samordna satsningen.

Teknik för äldre har fördelat 66 miljoner kronor för utveckling av ny teknik, bra produkter och boende för äldre och deras anhöriga. 100 projekt har fått stöd av Teknik för äldre. Dessutom pågår spännande verksamhet kring hjälpmedelsverksamheten i Halland och Dalarna. Alla finns samlade här på webbplatsen www.teknikforaldre.se (öppnas i nytt fönster). Där finns också tips om var det går att köpa produkter som fått stöd av Teknik för äldre såväl som en mängd andra smarta ting för äldre.

Teknik för äldre är indelat i tre fokusområden: Anhöriga, Boende och Information om och tillgänglighet till bra produkter.

Källa: Hjälpmedelsinstitutet


Träningsprogram kan stärka kognitiva förmågor

Petra Sandberg. Foto
Du har säkert hört att det är nyttigt att lösa korsord på äldre dagar för att hålla hjärnan igång. Men stämmer det? Vilka effekter har träning av hjärnan? Petra Sandberg har i sin avhandling undersökt korttids- och långtidseffekter av olika metoder för att träna människors minne och exekutiva funktioner hos unga och äldre vuxna.

Nummerupplysning till personer med funktionsnedsättning

Ylva Ekborn. Foto
Nummerupplysning via 118 400 innebär att personer med en varaktig funktionsnedsättning kan söka telefonnummer, adresser i Sverige och bli framkopplade till det efterfrågade telefonnumret. Själva nummerupplysningen är kostnadsfri. Personen betalar endast för själva samtalet efter framkoppling, i enlighet med det avtal som personen har med sin operatör.

Världens första tankestyrda armprotes överträffar förväntningarna

ax Ortiz Catalan (till vänster) och Rickard Brånemark (till höger) tillsammans med världens första patient som har en tankestyrd armprotes inopererad. Foto
För första gången någonsin har en konstgjord arm med permanent inopererat styrsystem använts en längre tid. Resultatet är bättre än väntat. Patientens liv har förändrats i stort, men även i smått – han kan nu hantera allt ifrån maskinerna i jobbet till snörningen på sina barns skridskor.

Samarbete med Telia om digital hälsoteknik i hemmet

En hand på en äldre dam. Foto
Under hösten planerar Region Västerbotten och Telia Healthcare att inleda pilottester av en ny digital hälsoteknik för ökad trygghet i hemmet.

Sajt skapar reda bland appar

Diabetesappar. Skärmbild
Djungeln av vård-appar är svårgenomtränglig. Med en särskild sajt försöker industrin få överblick på diabetesapparna. Bland patienter med typ 1-diabetes är det till exempel populärt med mobilappar som hjälper till att räkna ut hur mycket insulin som krävs för olika livsmedel.

Fler artiklar om Hjälpmedel

Annonser:

GUIDE HJÄLPMEDEL

Läs portalens guide om hjälpmedel.

Läs guiden

LÄS MER HOS OSS

"Borde kanske jag själv få bestämma vad jag behöver?"

ur Henrik Götessons krönika "Handikapp, attityder och handikapp".

Till krönikan

LÄS MER HOS OSS

"Jag undrar om det finns någon utöver min pappa som sitter med ett stort förstoringsglas framför datorn i stället för att använda alla de fantastiska förstoringsprogram som finns på marknaden?"

ur Susanna Laurins krönika "Att bli profet i eget land"

Till krönikan

LÄS MER HOS OSS

"Tänk om det funnits en sådan tjänst när min bror var barn och rymningsbenägen. När som helst kunde han ge sig iväg, helt utan förvarning."

 

Ur Integritetskränkning eller hjälpmedel? krönika av Ulrika Ehrensvärd

 

Ulrikas krönika

 

TIPSA REDAKTIONEN

Har du ett snyggt och läckert hjälpmedel som också fungerar bra?
Skicka gärna in en bild till oss med en kort beskrivning av hjälpmedlet.

 

Tipsa redaktionen

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |  Tel: 08-555 770 60   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta