Textad konversation i realtid

Det japanska teknikföretaget NEC har skapat ett par glasögon som fungerar som översättare. Det låter som science fiction men kommer att fungera säger företaget.

Glasögonen är fortfarande under utveckling och kallas Tele Scouter. De har en integrerad dator som hänger på höften och en mikrofon i glasögonbågarna som fångar upp konversationen samt en enhet för att visa text och rörliga bilder framför ögat. Tekniken gör det möjligt att föra en dialog med någon som inte talar samma språk.

– Med dessa glasögon behöver man inte tänka på vad orden betyder, allt översätts till ditt språk, säger Kotaro Nagahama, chef på NEC.

Döva och hörselskadade kan ha nytta av tekniken

För närvarande är glasögonen utvecklade för att underlätta konversation på två eller flera språk, som att en italienare talar med en fransman. Men tekniken kan även användas av döva och hörselskadade. Det gör det möjligt för en döv person att uppfatta orden i en konversation och få en textremsa på glasögat framför som översätter talat språk till text. Allt i realtid när man går och handlar, sitter på möte eller går på bio. Däremot är det en bit kvar att per automatik få teckenspråk översatt till talat språk.

Glasögonen skulle också kunna vara användbara på en konferens som skrivtolkas, där en person skriver ut talet i realtid och som vanligtvis projiceras på en bildskärm bredvid talaren. Med glasögonen finns dock möjligheten att titta på talaren samtidigt istället för till sidan för att hänga med.

Tekniken bakom översättningsglasögonen

Med ett tryck på en knapp så spelas konversation in och skickas till en server för analys och översättning. Servern behövs för att klara av det omfattande arbetet med att processa talet till text. Därefter skickar servern tillbaka konversationen till användaren som får texten projicerad på bildskärmen framför ögat.
 
Glasögonen Tele Scouter kommer inte vara billiga, i alla fall inte i början. När Tele Scouter lanseras i Japan 2011 kommer de att kosta motsvarande cirka 550 000 svenska kronor. Men då tillkommer programvaran för översättningen.


Enhetlig certifiering av hundutbildare

En ledsagarhund. Foto
Ökad efterfrågan på assistanshundar har ökat utbudet av personer, företag och organisationer som erbjuder utbildning av hundar och brukare. Därför har nu behovet av en enhetlig certifiering av utbildarna blivit större.

13-åring utvecklar en prisvärd punktskriftsskrivare

Punktskriftsskrivaren Braigo. Foto
Trettonårige amerikanen Shubham Banerjee utmanar nu den världsledande tillverkaren för punktskriftsmaskiner; Index Braille i Gammelstad utanför Umeå genom att bygga en billigare maskin.

PCEye Explore - ett roligt sätt att lära sig ögonstyrning

En laptop med PCEye Explore. Foto
Med PCEye Explore ansluten till en laptop eller en stationär dator får unga och oerfarna brukare tillgång till ett enkelt sätt att lära sig hur man använder ögonstyrning, samtidigt som de förbereder sig för alternativ och kompletterande kommunikation (AKK).

Träningsprogram kan stärka kognitiva förmågor

Petra Sandberg. Foto
Du har säkert hört att det är nyttigt att lösa korsord på äldre dagar för att hålla hjärnan igång. Men stämmer det? Vilka effekter har träning av hjärnan? Petra Sandberg har i sin avhandling undersökt korttids- och långtidseffekter av olika metoder för att träna människors minne och exekutiva funktioner hos unga och äldre vuxna.

Nummerupplysning till personer med funktionsnedsättning

Ylva Ekborn. Foto
Nummerupplysning via 118 400 innebär att personer med en varaktig funktionsnedsättning kan söka telefonnummer, adresser i Sverige och bli framkopplade till det efterfrågade telefonnumret. Själva nummerupplysningen är kostnadsfri. Personen betalar endast för själva samtalet efter framkoppling, i enlighet med det avtal som personen har med sin operatör.

Fler artiklar om Hjälpmedel

Annonser:

GUIDE HJÄLPMEDEL

Läs portalens guide om hjälpmedel.

Läs guiden

LÄS MER HOS OSS

"Borde kanske jag själv få bestämma vad jag behöver?"

ur Henrik Götessons krönika "Handikapp, attityder och handikapp".

Till krönikan

LÄS MER HOS OSS

"Jag undrar om det finns någon utöver min pappa som sitter med ett stort förstoringsglas framför datorn i stället för att använda alla de fantastiska förstoringsprogram som finns på marknaden?"

ur Susanna Laurins krönika "Att bli profet i eget land"

Till krönikan

LÄS MER HOS OSS

"Tänk om det funnits en sådan tjänst när min bror var barn och rymningsbenägen. När som helst kunde han ge sig iväg, helt utan förvarning."

 

Ur Integritetskränkning eller hjälpmedel? krönika av Ulrika Ehrensvärd

 

Ulrikas krönika

 

TIPSA REDAKTIONEN

Har du ett snyggt och läckert hjälpmedel som också fungerar bra?
Skicka gärna in en bild till oss med en kort beskrivning av hjälpmedlet.

 

Tipsa redaktionen

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta