Taktil skyltning hjälp för synskadade

Taktil skylt på väggen som guidar till livbälten. Foto
Fem av Waxholmsbolagets fartyg har fått nya taktila skyltar inför sommarsäsongen. Skyltarna innehåller punktskrift, relieftext och symboler med tydliga kontraster. Målet är framför allt att skapa trygghet ombord för resenärer med nedsatt syn, men också att förenkla för personer med annat modersmål än svenska.

Storstockholms Lokaltrafik och tillgänglighet

Resenärer i tunnelbanan. Foto Jan Danielsson
Stockholms Lokaltrafik (SL) har genomfört flera insatser för ökad tillgänglighet vilket underlättar resandet för personer med funktionsnedsättning.

Kommersiell busslinje otillgänglig

En röd buss. Foto
Stockholms senaste tillskott i busstrafiken är en kommersiell linje som - inte har tillgängliga fordon. Något som operatören motiverar med att man inte ser så många rullstolanvändare ute i kollektivtrafiken! Så går det när man tillåter upphandling utan krav på att trafiken ska vara tillgänglig för personer med funktionsnedsättning, säger Nils Duwähl, vice ordförande i DHR.

Tillgängliga taxibilar i New York

En gul taxibil med utfälld ramp på sidan av bilen. Foto
Den första bilen konstruerad från grunden för att rullstolsburna ska kunna åka med utan att behöva hoppa ur rullstolen har nyligen godkänts för användning som taxibil i New York.

Flygbolag dömt till böter för diskriminering

Ett EasyJet-plan som flyger i luften. Foto
Flygbolaget EasyJet har blivit dömda till böter av en fransk domstol för att flygbolaget vägrade låta tre passagerare med funktionsnedsättning, gå ombord och flyga med bolaget.

Fler artiklar om Resor

Annonser:

GUIDE FÄRDTJÄNST

Läs portalens färdtjänstsguide.

Läs guiden

REAGERAT?

Har du reagerat på något du läst?

Hör av dig till redaktionen.

Gör din röst hörd!

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |  Tel: 08-555 770 60   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta