Nya utbildningar inom konst och speldesign

Ädelfors Folkhögskola startar nya utbildningar inom konst och speldesign. Kurserna är förberedande inför högskolestudier och vänder sig till dig som är intresserad av upplevelse- och spelindustrin och som har någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

Speldesignutbildningen är ettårig och vänder sig till personer som är intresserade av upplevelse- och spelindustrin. Utbildningen är förberedande för högskolestudier. Områden som kommer att studeras är bild, ljud, spel och infrastruktur.

Konstskolan är en tvåårig utbildning och man arbetar med konstens olika uttrycksformer. Som kursdeltagare får man lära sig grunderna i måleri, teckning, skulptur, grafik och foto. Kursen kan vara en bra grund för att studera vidare inom form, design, reklam eller som förberedelse till konsthögskolan.

För att antas till utbildningarna skall man delta i en känn – dig - för - kurs samt genomgå ett kunskapstest och lämna in arbetsprover. Sista ansökningsdag är den 1 juni.

Satsningen är ett samarbete mellan Blekinge Tekniska Högskola, Riksförbundet Attention, Handikappförbundens Samarbetsorgan samt Riksföreningen Autism. Utbildningarna genomförs med medel ur Allmänna arvsfonden.

Källa: Ädelfors folkhögskola


Mora folkhögskola satsar på digital tillgänglighet för alla

Elever i en skolsal. Foto
Nu startar Mora folkhögskola den unika kursen Anpassad IT – vägen till digital delaktighet, en kurs för personer som gått gymnasiesärskola och deras stödpersoner. Kursen är tänkt att på ett lätt och roligt sätt ge deltagarna tillträde till det digitala samhället genom anpassade datorer.

Pedagogiskt stöd ger studenter hjälp

Ammy Renström. Foto Leif Nyberg
Från 90 inskrivna studenter 2002 till närmare 400 idag får särskilt pedagogiskt stöd i sina studier. Det är studenter vid Luleå tekniska universitetet som har olika slags funktionshinder. De ska med hjälp av det särskilda stödet kunna studera på lika villkor som andra studenter vid universitetet, vilket de allra flesta klarar visar studier.

Stöd till studenter med Aspergers syndrom på högskola och universitet

En student som sitter och läser. Foto
Misa kommer från och med hösten 2014 arbeta i ett projekt tillsammans med KTH och Autism- och Aspergerförbundet. Ägare till projektet är Autism- och Aspergerförbundet som finansieras av Allmänna Arvsfonden. Syftet med projektet är skapa ett strukturerat och individuellt arbetssätt riktat till studenter med Asperger syndrom vid högskola och universitet.

Unik collegeutbildning i Örebro för personer med intellektuell funktionsnedsättning

Studieförbundet Vuxenskolan i Örebro startar i höst en unik utbildning – SV Kulturcollege - för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Det är en effekt av projektet Vild Vacker Vuxen som pågått inom ramen för SVs verksamhet sedan 2010 och som erbjudit estetisk verksamhet för samma målgrupp.

Högre utbildning måste vara tillgänglig

En student som sitter och pluggar. Foto
Uppsala studentkår tycker att tillgänglighet är en mycket viktig fråga.

Fler artiklar om Universitet & högskola

Annonser:

GUIDE UNIVERSITET & HÖGSKOLA

Läs portalens universitets- och högskoleguide.

Läs guiden

TIPSA REDAKTIONEN

Har du några erfarenheter av att studera med funktionshinder?


Kontakta gärna redaktionen och berätta!

Tipsa redaktionen

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta