Fråga experten

Anpassningsbara tangentbordsöverlägg?

Jag letar efter anpassningsbara tangentbordsöverlägg. Har ett antal elever som skulle kunna använda tangentbord om vi på ett bra sätt kunde dölja vissa tangenter som inte ska användas.

Som det är nu hinner eleverna trycka på allt och alla knappar innan någon lärare hunnit uppfatta vad som hänt. I vissa fall rör det sig om motoriska svårigheter men oftast handlar det om att det är "för mycket" knappar.

Vet du om något sådant finns på marknaden?

Eric Edvinsson, lärare i särskolan

 

Hej Eric!
Det verkar tyvärr inte finnas något färdigt överlägg med möjlighet att blockera tangenter. Jag har sett att det pågått försök med sådana, men än så länge tycks ingen leverantör ha tagit fram någon sådan produkt.

Är du händig skulle du kunna prova med ett ordinärt tangentbordsöverlägg som du själv anpassar genom att fästa en hård platta över hålen för de tangenter som inte ska aktiveras av eleverna.

Leverantörer av sådana överlägg kan du hitta i Hjälpmedelsinstitutet databas över hjälpmedel och hjälpmedelsleverantörer (HIDA). Rådfråga dem om vilket överlägg som bäst skulle passa för uppgiften.

Andreas Cederbom

Förstoringsprogram för lätt synskadad

Några yngre personer som sitter vid en laptop. Foto
Vad finns det för förstoringsprogram att välja för den som har en lätt synskada?

Vilken dator ska man köpa?

En bärbar dator. Foto
Datorn ska användas till att surfa på internet, betala räkningar och mejla, men vilken ska jag köpa?

Talande tangentbord

Ett tangentbord med en pratbubbla
Finns det någon dator som ljudar bokstäverna då man trycker på tangenterna?

Tangentbord för handledsskadade

Närbild på Freestyle Vip tangentbord. Foto
Då jag arbetar framför datorn mest hela dagen och nu börjar känna av värk i nacke och axel eftersom jag har fel ställning för armen och skuldran undrar jag om det finns tangentbord som kan anpassas för detta problem?

Är det skadligt för datorn att inte vara internetansluten?

Den nya datorn har jag planerat att inte koppla upp den något mot internet, kommer den ta skada av det genom att gå miste om viktiga uppdateringar isåfall?

Fler artiklar om Andreas svarar

FRÅGA ANDREAS!

Har du några frågor om datorhjälpmedel?

Andreas Cederbom, Funkaportalens datorexpert, svarar på dem.

Skicka din fråga

Funkapanelen söker testpersoner

Vill du säga vad du tycker om hur saker funkar för funktionshindrade? Vill du prova nya smarta lösningar innan någon annan vet om att de finns? Vill du vara med och påverka produkter och tjänster?

 

Då ska du gå med i Funkapanelen!

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta