Fråga experten

Program som kan konvertera tal till skrift

Hej!

För hobbysyfte söker jag ett program som kan konvertera tal till skrift. Något ni kan tipsa om? Budgeten är alltså obefintlig eller i så fall symbolisk?

Mvh

Emil

 

Hej Emil

Det är en komplicerad process att översätta tal till text, av den anledningen finns det relativt få program på marknaden, och flertalet är enbart inriktade på engelska. Jag utgår ifrån att du vill diktera på svenska och då är utbudet väldigt begränsat.

Jag känner inte till något gratisprogram på det här området, och jag tvivlar starkt på att det finns något sådant på svenska. Om du har möjlighet att lägga lite pengar så tror jag att Voxit VoiceXpress www.voicexpress.se är ett val så gott som något, men det går löst på ca 5000kr (vilket är relativt billigt om man jämför med ett av de mer kända engelska alternativen Dragon NaturallySpeaking www.dragontalk.com).

Du ska vara medveten om att alla sådana här program kräver ganska mycket inlärning. Det är inte bara att sätta sig och prata, du får räkna med flera timmars träning, dels ska du lära dig programmet och dessutom måste du lära dig hur du ska prata innan du kan använda det obehindrat. Du bör också ha en ganska bra dator med snabb processor och mycket arbetsminne eftersom programmen kräver en hel del kraft av datorn.

Du kan söka efter program, kanske hittar du något annat som passar dina behov bättre. På svenska kallas den här typen av program för ”dikteringsprogram”, på engelska ”speech recognition”. Lycka till

Med vänliga hälsningar

Andreas Cederbom


Förstoringsprogram för lätt synskadad

Några yngre personer som sitter vid en laptop. Foto
Vad finns det för förstoringsprogram att välja för den som har en lätt synskada?

Vilken dator ska man köpa?

En bärbar dator. Foto
Datorn ska användas till att surfa på internet, betala räkningar och mejla, men vilken ska jag köpa?

Talande tangentbord

Ett tangentbord med en pratbubbla
Finns det någon dator som ljudar bokstäverna då man trycker på tangenterna?

Tangentbord för handledsskadade

Närbild på Freestyle Vip tangentbord. Foto
Då jag arbetar framför datorn mest hela dagen och nu börjar känna av värk i nacke och axel eftersom jag har fel ställning för armen och skuldran undrar jag om det finns tangentbord som kan anpassas för detta problem?

Är det skadligt för datorn att inte vara internetansluten?

Den nya datorn har jag planerat att inte koppla upp den något mot internet, kommer den ta skada av det genom att gå miste om viktiga uppdateringar isåfall?

Fler artiklar om Andreas svarar

FRÅGA ANDREAS!

Har du några frågor om datorhjälpmedel?

Andreas Cederbom, Funkaportalens datorexpert, svarar på dem.

Skicka din fråga

Funkapanelen söker testpersoner

Vill du säga vad du tycker om hur saker funkar för funktionshindrade? Vill du prova nya smarta lösningar innan någon annan vet om att de finns? Vill du vara med och påverka produkter och tjänster?

 

Då ska du gå med i Funkapanelen!

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta