Fråga experten

Prova andra skärmläsare?

Har en fråga till experten. Idag använder jag en skärmläsare av märket JAWS som hjälpmedel på min dator. Kom på att det kanske finns fler märken att prova. Hur gör jag då?

Katrin Olsson, journalist

 

Hej Katrin!
Du kan alltid kontakta din ögonläkare eller hjälpmedelscentralen/syncentral där du bor för att höra om ni i er kommun/ert landsting har något testlabb för hjälpmedel dit du kan komma för att testa olika lösningar.

Risken är dock betydande att det inte finns och då får du helt enkelt ta saken i egna händer. De flesta skärmläsarleverantörer erbjuder demoversioner av sina hjälpmedel.

Du kör JAWS, men två andra ganska stora är Hal som görs av Dolphin och Window-Eyes som görs av GW Micro. Nedan hittar du direktlänkar till sidor om deras skärmläsare med länkar till demoversioner.

Det finns också en skärmläsare vid namn Thunder som är gratis för personligt bruk vilken du eventuellt skulle kunna prova.
HAL med information och länk till demoversion.
Window-Eyes med information och länk till demoversion.
Thunder med information och nedladdning av program.

Tänk dock på att dessa tre använder amerikanska talsynteser i utgångsläget. Du kan dock eventuellt ändra så att de använder de talsynteser du redan har installerade på din dator.

Andreas Cederbom


Förstoringsprogram för lätt synskadad

Några yngre personer som sitter vid en laptop. Foto
Vad finns det för förstoringsprogram att välja för den som har en lätt synskada?

Vilken dator ska man köpa?

En bärbar dator. Foto
Datorn ska användas till att surfa på internet, betala räkningar och mejla, men vilken ska jag köpa?

Talande tangentbord

Ett tangentbord med en pratbubbla
Finns det någon dator som ljudar bokstäverna då man trycker på tangenterna?

Tangentbord för handledsskadade

Närbild på Freestyle Vip tangentbord. Foto
Då jag arbetar framför datorn mest hela dagen och nu börjar känna av värk i nacke och axel eftersom jag har fel ställning för armen och skuldran undrar jag om det finns tangentbord som kan anpassas för detta problem?

Är det skadligt för datorn att inte vara internetansluten?

Den nya datorn har jag planerat att inte koppla upp den något mot internet, kommer den ta skada av det genom att gå miste om viktiga uppdateringar isåfall?

Fler artiklar om Andreas svarar

FRÅGA ANDREAS!

Har du några frågor om datorhjälpmedel?

Andreas Cederbom, Funkaportalens datorexpert, svarar på dem.

Skicka din fråga

Funkapanelen söker testpersoner

Vill du säga vad du tycker om hur saker funkar för funktionshindrade? Vill du prova nya smarta lösningar innan någon annan vet om att de finns? Vill du vara med och påverka produkter och tjänster?

 

Då ska du gå med i Funkapanelen!

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta