Fråga experten

Tangentbord för handledsskadade

Hej!

Jag har brutit vänster handled illa för över ett år sedan och kan inte längre vrida min handled så att jag har handlflatan neråt (så fingrarna kan arbeta på tangentbordet) utan att vrida ut armbågen. Det är pronationen som inte fungerar som den ska.

Då jag arbetar framför datorn mest hela dagen och nu börjar känna av värk i nacke och axel eftersom jag har fel ställning för armen och skuldran undrar jag om det finns tangentbord som kan anpassas för detta problem? 

Jag skulle kunna tänka mig att ett tangentbord delat i mitten och vridet ut åt sidorna, eller upphöjt mot mitten skulle kunna hjälpa mig så jag får stöd för armen samtidigt som jag kan vrida ner handflatan. Det är lite knepigt att beskriva mina problem i ord men normalt kan man när man håller armen i vinkel med armbågen intill kroppen fortfarande vända sin handflata neråt genom att vrida i handleden. Det kan inte jag, utan jag kan bara vrida så handflatan kommer i vinkel mot marken.

Med vänlig hälsning
Inga-Lill Blomkvist


Hej Inga-Lill

Det låter som att du skulle behöva prova ut en lösning för att få något som verkligen passar dig. Det du kan göra är att prata med din husläkarmottagning och förklara ditt problem. De ska hjälpa dig vidare till någon lämplig föreskrivare eller till hjälpmedelscentralen. Det kan vara svårt att hitta rätt hjälpmedel, och det är farligt att sitta med hjälpmedel som ”nästan” fungerar just eftersom det leder till värk och förslitningsskador.

Ett tangentbord som jag tror skulle kunna passa dig är Kinesis Freestyle (Vip eller Incline) http://www.ergoff.se/produkter/kinesis_freestyle
Tangentbordet Kinesis Freestyle (Vip eller Incline)

Om du vill prova något enklare så har jag sett ett tangentbord där du kan vinkla de båda tangenthalvorna i upp till 30 grader, Fujitsu Siemens KBPC-E (SV/FI), http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=274735
Tangentbordet Fujitsu Siemens KBPC-E
Men det är svårt för mig att veta vad som fungerar bäst för dig. Logitech har också några tangentbord med mindre vridning men där kanske mittendelen är mer upphöjd, exempelvis Logitech Office Comfort Keyboard, http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=45534
Tangentbordet Logitech Office Comfort Keyboard
Med vänliga hälsningar
Andreas Cederbom


Förstoringsprogram för lätt synskadad

Några yngre personer som sitter vid en laptop. Foto
Vad finns det för förstoringsprogram att välja för den som har en lätt synskada?

Vilken dator ska man köpa?

En bärbar dator. Foto
Datorn ska användas till att surfa på internet, betala räkningar och mejla, men vilken ska jag köpa?

Talande tangentbord

Ett tangentbord med en pratbubbla
Finns det någon dator som ljudar bokstäverna då man trycker på tangenterna?

Tangentbord för handledsskadade

Närbild på Freestyle Vip tangentbord. Foto
Då jag arbetar framför datorn mest hela dagen och nu börjar känna av värk i nacke och axel eftersom jag har fel ställning för armen och skuldran undrar jag om det finns tangentbord som kan anpassas för detta problem?

Är det skadligt för datorn att inte vara internetansluten?

Den nya datorn har jag planerat att inte koppla upp den något mot internet, kommer den ta skada av det genom att gå miste om viktiga uppdateringar isåfall?

Fler artiklar om Andreas svarar

FRÅGA ANDREAS!

Har du några frågor om datorhjälpmedel?

Andreas Cederbom, Funkaportalens datorexpert, svarar på dem.

Skicka din fråga

Funkapanelen söker testpersoner

Vill du säga vad du tycker om hur saker funkar för funktionshindrade? Vill du prova nya smarta lösningar innan någon annan vet om att de finns? Vill du vara med och påverka produkter och tjänster?

 

Då ska du gå med i Funkapanelen!

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta