Fråga experten

Vilka program passar med min HeadMouse?

Hej!
 
Jag heter Jonas och har precis köpt en ny dator (en Dell).
Jag är förlamad, och använder min dator mycket i mitt daliga liv för att kommunicera med omvärlden. Tidigare hade jag en annan PC med programvaran wiwik som mjukvarubaserat tangentbord. Mitt dilemma nu är att jag skulle behöva en ny programvara till min nya dator för att kunna använda tangentbordet. Wiwik är ett gammalt program, som fanns på diskett.
Skulle ni kunna tala om för mej vilka olika alternativ som finns på marknaden som är kompatibelt med min dator (PC) och som jag skulle kunna använda med min s.k HeadMouse (ett headset-styrt system för att kontrollera musen).
 
Med Vänlig Hälsning,
 
Jonas

Hej Jonas!

Det program du hänvisar till finns fortfarande. WiViK 3 tycks vara den aktuella versionen. Om du tycker att WiViK fungerade bra för dig så tycker jag att du ska försöka få det som anpassning. Vänd dig till din vårdcentral/husläkarmottagning så ska de kunna hjälpa dig. Vill du testa WiViK så kan du ladda ner en engelsk demoversion från tillverkarens hemsida (Prentke Romich Company). WiViK säljs bland annat av Rehabmodul AB och kostar från 5000:- (hos tillverkaren kostar den 325 dollar).

Ett annat, liknande alternativ är KeyVit (eller Eurovocs Suite om du även vill ha talande ordbehandlare och ordpredikation) som du bland annat hittar hos RehabCenter AB.

Men det finns givetvis också gratislösningar. I Windows finns ett mjukvarutangentbord om du går in under ”Start-meny – Program – Tillbehör – Hjälpmedel”. Detta är förståss mycket enklare än de kommersiella alternativen, men det kan vara till viss hjälp.
Ett annat gratis alternativ där det även finns stöd för svenska är Click-N-Type som du kan ladda ner , länk finns i högerspalt. Jag har inte så mycket erfarenhet av det, men det ska fungera även för Windows Vista.

Med vänliga hälsningar

Andreas Cederbom


Förstoringsprogram för lätt synskadad

Några yngre personer som sitter vid en laptop. Foto
Vad finns det för förstoringsprogram att välja för den som har en lätt synskada?

Vilken dator ska man köpa?

En bärbar dator. Foto
Datorn ska användas till att surfa på internet, betala räkningar och mejla, men vilken ska jag köpa?

Talande tangentbord

Ett tangentbord med en pratbubbla
Finns det någon dator som ljudar bokstäverna då man trycker på tangenterna?

Tangentbord för handledsskadade

Närbild på Freestyle Vip tangentbord. Foto
Då jag arbetar framför datorn mest hela dagen och nu börjar känna av värk i nacke och axel eftersom jag har fel ställning för armen och skuldran undrar jag om det finns tangentbord som kan anpassas för detta problem?

Är det skadligt för datorn att inte vara internetansluten?

Den nya datorn har jag planerat att inte koppla upp den något mot internet, kommer den ta skada av det genom att gå miste om viktiga uppdateringar isåfall?

Fler artiklar om Andreas svarar

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta