Fråga experten

Vilken dator ska man köpa?

Jo det är så att jag o min man tänker köpa en data och nu är den stora frågan:

Vilken köper man? Har ni något råd? Den ska användas till följande:

  • surfa på internet
  • betala räkningar
  • mejla

Hälsningar
Rose-Marie

Hej

Det är egentligen inte vårt verksamhetsområde men här är några råd som jag hoppas att ni kan ha nytta av.

Först måste ni fundera på om ni behöver kunna ta med er datorn eller ej. En bärbar dator kan vara bra om ni även vill ha med er datorn till landet/släktingar eller på andra resor. Numera är inte prisskillnaden speciellt stor mellan bärbara och stationära datorer, men en stationär dator är enklare at uppgradera och har oftast lite bättre prestanda.

Fundera också över på vad ni ska använda datorn till. Ska ni bara surfa och skriva lite så klarar ni er med en ganska enkel dator. Vill ni även arbeta lite med semesterfilmerna eller spela lite mer avancerade spel på datorn så behöver den vara lite snabbare. Det är jättesvårt för oss att säga exakt vad ni behöver i form av processor och grafikkort, men min personliga erfarenhet är att man ska undvika det billigaste och det dyraste eftersom det är större risk för problem med allt för enkel utrustning och även större risker med ny, avancerad teknik.

Hårddiskens storlek behöver ni också ta ställning till. Det kan vara värt att skaffa en lite större hårddisk. De är inte så mycket dyrare och även om ni idag inte vet vad ni ska använda den till så har ni då tagit höjd för om ni börjar lagra era bilder och eventuellt digitala videofilmer på datorn.

Sedan behöver ni även fundera lite över vilken storlek på skärm ni behöver. Även om ni köper en bärbar dator kan det vara värt att fundera på att skaffa en extern skärm. Om ni ser lite sämre bör ni nog satsa på en skärm på minst 21 tum. En stor och tydlig skärm underlättar arbetet framför datorn.

En viktig fråga är också vilket operativsystem datorn ska ha. Microsoft Windows är det vanligaste men också det klart dyraste. Om ni är datorovana och framförallt har erfarenhet av Windows så bör ni satsa på det, men det finns också alternativ i form av Linux och MacOS. Det senare är lättanvänt men om era vänner och bekanta har Windows kan det vara svårigheter att dela filer med dem eftersom det är olika operativsystem.

De flesta som köper ny dator vill använda den till ordbehandling och kanske lite kalkyler. Det vanligaste valet är då Microsoft Office, men precis som för Windows är det dyrt. Det finns gratisalternativ i form av OpenOffice som kan laddas ned gratis från internet (http://sv.openoffice.org/), nackdelen med detta är att stavningskontrollen är lite sämre och funktionaliteten inte riktigt lika avancerad. Med OpenOffice kan ni arbeta med samma dokumenttyper som i Microsoft Word så ni kan dela sådana dokument med vänner som har Microsoft programvara.

Det finns en oändlig mängd småsaker att tänka på. Exempelvis hur ni ska ansluta datorn till internet, om ni behöver trådlöst nätverkskort eller om ni klarar er med ett nätverksuttag på datorn. Om ni ska ha externa högtalare till (en stationär dator har oftast inga inbyggda högtalare, men en del skärmar har det), det beror lite på vad ni använder datorn till. Ni kan ju exempelvis lyssna på internetradio och då kan det vara trevligt med ett par bra högtalare till.

Glöm slutligen inte att skaffa ett antivirusprogram och en brandvägg till datorn, exempelvis McAfee eller ZoneAlarm.

Lycka till.

Andreas Cederbom


Förstoringsprogram för lätt synskadad

Några yngre personer som sitter vid en laptop. Foto
Vad finns det för förstoringsprogram att välja för den som har en lätt synskada?

Vilken dator ska man köpa?

En bärbar dator. Foto
Datorn ska användas till att surfa på internet, betala räkningar och mejla, men vilken ska jag köpa?

Talande tangentbord

Ett tangentbord med en pratbubbla
Finns det någon dator som ljudar bokstäverna då man trycker på tangenterna?

Tangentbord för handledsskadade

Närbild på Freestyle Vip tangentbord. Foto
Då jag arbetar framför datorn mest hela dagen och nu börjar känna av värk i nacke och axel eftersom jag har fel ställning för armen och skuldran undrar jag om det finns tangentbord som kan anpassas för detta problem?

Är det skadligt för datorn att inte vara internetansluten?

Den nya datorn har jag planerat att inte koppla upp den något mot internet, kommer den ta skada av det genom att gå miste om viktiga uppdateringar isåfall?

Fler artiklar om Andreas svarar

FRÅGA ANDREAS!

Har du några frågor om datorhjälpmedel?

Andreas Cederbom, Funkaportalens datorexpert, svarar på dem.

Skicka din fråga

Funkapanelen söker testpersoner

Vill du säga vad du tycker om hur saker funkar för funktionshindrade? Vill du prova nya smarta lösningar innan någon annan vet om att de finns? Vill du vara med och påverka produkter och tjänster?

 

Då ska du gå med i Funkapanelen!

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta