Karin Palm, krönikör på Funkaportalen, foto.

Vem är jag?

Jag är en arbetsterapeut utan sandaler. Fascineras av mänsklig kommunikation.

Karin Palm

Jag skriver om mina de människor jag mött, som trots svåra kommunikationsproblem gör sig förstådda.

Vad är det fulaste du vet?

4 juni 2007, klockan 09.00

Det finns en webbplats som heter tjuvlyssnat. Där kan man ta del av olika samtal som folk har tjuvlyssnat på, kanske på bussen eller tåget. Det är ganska rolig läsning, tills jag börjar fundera på vad jag suttit och luftat bland folk. Men det är fult att tjuvlyssna, det vet alla. Men jag vill mena att det faktiskt kan vara lite nyttigt att tjuvlyssna ibland.

I somras var jag ute och reste med Per, en man som har svårt att tala. Talsvårigheterna hindrar honom inte på något sätt från att kommunicera med folk och lufta sina åsikter om allt mellan himmel och jord. Eftersom vi två känner varandra väl har vi lätt för att diskutera både inrikespolitik och sköna resmål. Men, för främmande personer kan det vara svårare att hänga med. Då brukar jag ”översätta” vad Per säger tills den andra personen har lärt sig att förstå honom. Jag hoppas verkligen att det fanns någon skribent från ”tjuvlyssnat” med oss på resan i somras.

Vi sitter på tåget, på väg från Stockholm mot Göteborg. Bredvid oss sitter två medelålders kvinnor, med såna där små pirror, fullastade med ölflak, några limpor cigaretter och lite annat smått och gott. De har varit på finlandskryssning och bunkrat upp. Mittemot oss, för vi är i en kupé, sitter en mycket fin liten dam. Hon har en liten hatt, som vilar på hatthyllan under tågresan, och en fin kappa. Damen är mycket medveten om Pers närvaro och flackar lite med blicken, hon vet inte riktigt var hon ska titta. Hon är klart besvärad av situationen. Frågan är bara vad som besvärar henne mest, en person som pratar konstigt, eller de två damerna som alldeles tydligt har avsmakat sina nyförvärvade whiskeybuteljer innan de klev ombord.

Kvinnorna är glada och uppsluppna över sina fina inköp och diskuterar livligt styckepris på ölburkar och cigarettpaket. Per frågar artigt om de varit på Finlandskryss? Javisst har vi kryssat, bekräftar damerna. Samtalet fortsätter. De börjar diskutera lite kring vilka dagar som är bäst att kryssa på och hur vädret varit. Men snart halkar diskussionen in på de lite mer spännande temana, som kriminalitet och prostitution och annat löst leverne, vilket Per hävdar förekommer i ganska stor omfattning på färjorna. Diskussionen är i full gång. Damerna blir nyfikna och så fort de inte förstår vill de att jag ska förtydliga vad Per säger.

Eftersom jag inte skiljer mig från resten av mänskligheten har jag ganska starka fördomar om den fina damen vi har med oss i kupén. Jag myser lite och ser noga till att få med alla smaskiga detaljer i min översättning. Nu kommer hon snart att falla död ner, tänker jag med en antydan till hånflin, och kikar i ögonvrån.

Då ser jag att hon sitter och fnissar glatt. Där fick jag så jag teg! Fördomar är det fulaste jag vet.

Karin Palm 

Alla krönikor av Karin

VILL DU BLI KRÖNIKÖR?

Funkaportalen är öppen för fler krönikörer. Om du vill skriva - kontakta redaktionen.

Jag vill bli krönikör!

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta