Spelanpassning med en brytare

Ett skrivbord med en dator och en brytare. FotoDet är få spel som kan anpassas så att de fungerar bra för en användare som använder endast en brytare. Det är många detaljer som ska stämma för att spelsituationen ska vara stimulerande. Exempelvis är det viktigt att spelet inte stannar efter en kort stund med meddelandet ”Game Over” eller att det dyker upp rutor som måste kvitteras för att kunna fortsätta spela.

Microsoft Motocross Madness II 

En motorcykel som flyger i luften, från spelet Motocross Madness IIMicrosoft Motocross Madness är ett mycket användbart spel. Det finns flera spelmoment som fungerar bra att styras med en brytare. De roligaste bantyperna är Enduro och Baja. Det är banor som går i ett stora landskap. När spelet styrs med en brytare så går det visserligen bara att köra rakt fram men eftersom spelet är så snyggt och har så bra ljud är det ändå en rolig upplevelse. Spelet går att ställa in så att det aldrig stannar utan användaren kan spela så länge han eller hon önskar. När istället tre eller brytare fler används så fungerar det fint att följa banan genom att styra vänster eller höger samt gasa.

Spelet anpassas genom att koppla in en JoyBox som bland annat kan fungera som en vanlig speljoystick, till datorn. Inne i spelet väljer man att styra spelet med en joystick. Det är också lämpligt att ställa in så att föraren inte kolliderar med träden utan kan köra rakt igenom dem.

Sports Car GT

Sports Car GT är ett av de få bilspel som går att spela riktigt bra med en brytare. Det har inställningsmöjligheter för en rad moment. Det går att låta spelet sköta broms, växling och till och med styrning. Det enda spelaren behöver göra är att gasa. Även när allt utom gasen sker automatiskt så är spelet kul att spela. Det går inte att bara hålla full gas hela tiden, då åker bilen av banan.

Även Sports Car GT anpassas enklast med en JoyBox. Inställningarna ska ställas in så att känsligheten är på ett minimum samt att låta spelet hjälpa till med styrning samt broms.

Links 2001

En golfare står och ska slå vid ett vattenhinder, från spelet Links 2001Links är ett av de vanligaste golfspelen. Det ser mycket bra ut och ger en realistisk golfmiljö att spela i. Links går att ställa in så att det enda spelaren behöver göra är att slå iväg bollen. Bollen slås iväg genom att klicka på bollen som syns nere i det högra hörnet av skärmen. I inställningarna finns det ett val för att direkt gå vidare till nästa hål utan att visa resultat och annan information; välj det om användaren ska spela med en brytare.

Det krävs god precision för att kunna spela Links med en brytare.

Links fungerar bra att spela med huvudmus. Bäst blir det om svingen är inställd till ”Easy swing”. Då sker varje slag i två moment; först placeras en flagga i som markerar rikningen i vilken bollen ska slås. Därefter slås bollen iväg genom att klicka på bollen i det nedra högra hörnet. Styrkan avgörs av hur länge musknappen hålls inne.


LÄS MER HOS OSS

Vad menas med strategispel? Vad är det för skillnad mellan ett rollspel och ett actionspel? Vilka olika typer av spel finns det?

Läs listan med olika kategorier av datorspel

TIPSA REDAKTIONEN

Har du några erfarenheter av datorspel, som du vill delge andra?

Har du tips om spel du spelat? Saknar du något?

Kontakta gärna redaktionen och berätta!

Tipsa redaktionen

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta