Dansmatta

En dansmatta med nio markerade fält och pilar i fyra olika riktningar. Foto.På dansmattan finns nio rutor. Rutan i mitten är en neutral zon medan övriga åtta rutor innehåller en tryckkänslig sensor. Mattans ovansida är gjord av ett galonliknande material. På undersidan finns ett mjukare material och däremellan ett prassligt lager.

Mattan kopplas till datorn via USB-porten. Väl installerad fungerar den som vilket styrdon som helst, under spelenheter. Dansmattan har storleken 95cm x 85cm. Den används på samma sätt som piltangenterna på tangentbordet.

Det finns två knappar på dansmattan. Den ena är märkt "Dancing game" och den andra "Standard game". Med dansmatteläget fungerar mattan med åtta knappar och i standardläget får mattan liknande funktioner som en handkontroll. Då har mattan fyra knappar och en fyrvägs riktningsswitch. De diagonala riktningarna saknas alltså.

Eftersom mattan fungerar som en enkel handkontroll, eller fotkontroll, kan den användas i alla spel som stödjer USB-spelenheter. I Djungelbokenspelet ska du alltså dansa i takt med musiken. Det faller ner pilar i spelet och när en pil kommer inom en taktcirkel, vilket sker på ett taktslag, ska du trycka på rätt riktningsknapp.

En person som spelar ett spel genom att dansa på en dansmatta. FotoDu behöver dock inte alltid använda dansmattan för att spela spelet, det går bra med tangentbordet eller en joystick också. På den enklaste nivån faller bara en rad med pilar ned och du behöver inte ligga helt rätt i takten medan i de svåraste spelnivåerna måste du trycka/stampa på två knappar samtidigt och i takt med musiken. Det är svettigt men kul!


LÄS MER HOS OSS

Vad menas med strategispel? Vad är det för skillnad mellan ett rollspel och ett actionspel? Vilka olika typer av spel finns det?

Läs listan med olika kategorier av datorspel

TIPSA REDAKTIONEN

Har du några erfarenheter av datorspel, som du vill delge andra?

Har du tips om spel du spelat? Saknar du något?

Kontakta gärna redaktionen och berätta!

Tipsa redaktionen

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta