Mus

En trackballmus med stor styrkula. Foto

För att kunna peka på något på bildskärmen kan du använda olika sorters pekdon, exempelvis en mus. Ordet pekdon betyder alltså något att peka, markera och aktivera olika objekt på bildskärmen med. Musen är en typ av pekdon, men det finns även andra, till exempel styrkulor/trackballs, touchpads och ritbrädor.

Vissa spel kräver att du måste kunna hantera en mus för att kunna styra och aktivera händelseförloppet. Om du har svårt att använda en vanlig mus finns det alternativ: antingen kan du använda en joysticksmus, eller en rullmus. Eller så kan du styra musmarkören med huvudet, foten, ögonen, rösten eller tanken!

Många spel kräver att de styrs med mus för att fungera fullt ut. En speltyp där musstyrning är vanlig är strategispel. Uppdragen i dessa varierar alltifrån att bygga städer till att kriga.

Family Fun 3D Minigolf de Luxe


3D Minigolf är ett roligt spel med olika futuristiska och underhållande banor. Det finns exempelvis en bana som utspelar sig på molnen. Spelet ser bra ut det finns en hel del roliga ljud. Kommentatorn är tyvärr på engelska. Även om spelet i första hand riktar sig till de lite yngre spelarna är det roligt även för en vuxen.

3D Minigolf är gjort för att styras med mus. Det gör att det fungerar bra att styra med en anpassad mus. Riktningen bestäms genom att flytta musen så att den linje som hjälper en att sikta hamnar mot målet. Puttningen sker genom att hålla musknappen inne, styrkan avgörs av hur länge knappen hålls inne.

Warcraft

Warcraft, bild ur spelet

Warcraft är ett populärt strategispel. Uppgiften är att bygga upp en by och en armé. Därefter är det dags att ge sig ut på fälttåg mot de andra spelarna på spelplanen. Det går att spela själv men det är roligare att spela i nätverk mot flera andra spelare. Allting kan styras med mus men det gäller att ha ganska gott om tid på sig eftersom spelet kan ta upp till flera timmar att spela.


LÄS MER HOS OSS

Vad menas med strategispel? Vad är det för skillnad mellan ett rollspel och ett actionspel? Vilka olika typer av spel finns det?

Läs listan med olika kategorier av datorspel

TIPSA REDAKTIONEN

Har du några erfarenheter av datorspel, som du vill delge andra?

Har du tips om spel du spelat? Saknar du något?

Kontakta gärna redaktionen och berätta!

Tipsa redaktionen

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta