Spel och hörselskadade

De flesta av oss tänker inte på att hörselskadade och döva kan ha problem med datorspel. Kan man se så kan man väl läsa instruktionerna i alla fall!?

I de tidigaste generationerna av datorspel var ljuden inte lika utvecklade och betydelsefulla som i dagens spel. Därför kunde hörselskadade spela de flesta spel utan problem eftersom ljudet inte hade någon speciell uppgift. Dagens spel innehåller däremot mer ljud exempelvis genom röstkommunikation i online-spel. Det gör att hörselskadade inte har samma fördelar i spelet.

Textad information

Det är egentligen lätt att åtgärda avsaknaden av ljudinformation. När ett spel utvecklas så kan man addera en så kallad ”closed caption” eller textning av ljud som ger den hörselskadade information om allt ljud i spelet. En ”closed caption” kan aktiveras av den som behöver funktionen och syns inte för andra spelare. 

Vanliga spel

De flesta spel som säljs i butikerna idag är dock ganska tillgängliga även om vissa spel är helt omöjliga att spela. Spelet Half Life 2 är det enda moderna spel som har utvecklats med ”closed caption”.

Fördjupning

Läs intervjun med Yahn Bernier, utvecklare på Valve Software, öppnas i nytt fönster

Deaf Gamers, öppnas i nytt fönster
Bra sajt som skriver om alla möjliga spel och konsoler samt hur det fungerar att spela.

Gamecritics.com, öppnas i nytt fönster
Mycket bra spelsajt med recensioner och under Consumer Guide hittar man även recensioner över hur pass tillgängliga spelen är för döva och hörselskadade.


TIPSA REDAKTIONEN

Du som vill vara med och testa spel, recensera spel eller ha synpunkter på det vi gör är alltid välkommen!

Kontakta oss på

redaktionen@funkaportalen.se

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta