Vilka typer av spel finns det?

Ett par animerade figurer i ett spel. Skärmbild

Det kan i vissa fall vara svårt att bestämma vilken slags spelstyp ett spel har. Det finns spel som passar i flera kategorier. Därför skiljer det sig åt en hel del i vilken kategori som ett spel kan hamna i olika tidningar, webbsajter och så vidare. Att alla inte använder samma benämningar på kategorierna komplicerar det hela ytterligare.

Här är i listar vi några ord som du kan komma att stöta på:

Actionspel

Hit hör de flesta FPS-spelen (se nedan) men det är en väldigt stor spelkategori som även innehåller en massa andra spel.

Barnspel

Spel som har mer eller mindre pedagogisk design. Många spel har stora klickytor, rena färger, få detaljer.

Dansspel

Hit hör de spel som kräver att du dansar, med och utan dansmatta. I Japan har detta blivit mycket populärt i de stora spelarkaderna. Kända spel är Djungelboken, Dance Station och Britney Spears Dance Beat.

FPS (First Person Shooter)

Spel där spelaren går runt och utför olika uppdrag. Känns igen på att du ofta bara ser vapnet, klubban eller vad det kan vara som du är utrustad med för att bemöta motståndarnas ofta ganska negativa attityd. Exempel på kända spel; Quake, Halflife, Unreal och Return to Castle Wolfenstein.

MMORPG (Massively Multi Online Role-Playing Games)

Rollspel som utspelar sig i enorma onlinevärldar, ofta med tiotusentals spelare online samtidigt. Bland de mest kända spelen återfinns Warcraft, Ultima Online, Everquest och Anarchy Online.

MUD Multi-User Domain

(Ursprungligen MultiUser Dungeon). Elektroniska mötesplatser på Internet, ursprungligen var det textbaserade rollspel, där deltagarna agerade i en simulerad värld.

Racingspel

En del lägger den i sportspel, vilken till viss del kan sägas bestå av simulatorer. Exempel på kända spel; MotoCross Madness, F1 och Grand Prix.

RPG (Role-Playing Games)

Rollspel som inte är avsedda att spelas i onlinevärldar. Exempel på spel är Second Life, Dungeon Siege och Arcanum.

Simulator

Bred kategori som kan utspela sig inom exempelvis flyg, golf, racing och sociala miljöer. Exempel på kända spel; Microsoft Flight Simulator och The Sims.

Sportspel

Kan till viss del sägas bestå av simulatorer. Exempel på kända spel; Tiger Woods Golf och NHL-serien.

Strategispel

Bred kategori. Kan innehålla exempelvis spel som Black and White, Civilization och alla Tycoon-spel.

Äventyrsspel

Mer inriktade på äventyr än action. Exempel på kända spel är Myst och Lord of the rings.


TIPSA REDAKTIONEN

Du som vill vara med och testa spel, recensera spel eller ha synpunkter på det vi gör är alltid välkommen!

Kontakta oss på

redaktionen@funkaportalen.se

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta