Aktivitetsersättning eller sjukersättning

Om du på grund av din funktionsnedsättning inte förmår att studera heltid på högskola eller universitet så kan du ansöka om att få aktivitetsersättning eller sjukersättning från Försäkringskassan för en del av tiden. Du kan också ha din ersättning vilande under tiden du studerar.

Försäkringskassan har två olika sorters ersättning för dig som inte kan studera heltid på högskola eller universitet på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning:

  1. Aktivitetsersättning är en ersättning för dig som är mellan 19 och 30 år, och som troligen inte kommer att kunna arbeta heltid i minst ett år på grund av en sjukdom, skada eller funktionsnedsättning.
  2. Sjukersättning är en ersättning för dig som är mellan 30 och 64 år, och som troligen aldrig kommer att kunna arbeta heltid på grund av en sjukdom, skada eller funktionsnedsättning.

Reglerna för din sjuk- eller aktivitetsersättning är olika beroende på vilken ersättning du har och när din ersättning började gälla. Är du osäker på vilka regler som gäller för just dig så kan du titta på Försäkringskassans webbplats. Är du osäker på vilken typ av ersättning du har så kan du titta på ditt senaste beslut från Försäkringskassan eller så kan du ringa deras kundcenter på telefonnummer 0771-524 524.

Sidan senast uppdaterad: 13 december 2013

Annonser: