Lär dig att utnyttja din smarta mobiltelefon!
En smart mobiltelefon är ett effektivt och diskret hjälpmedel som du alltid har med dig. Att använda de appar och funktioner som finns till din smarta mobiltelefon kan därför vara ett bra alternativ eller komplement till att skaffa traditionella hjälpmedel. Du kan spara både tid, energi och pengar på att lära dig att utnyttja din mobiltelefon.
Denna översikt fokuserar på hur du på olika sätt kan använda en smart mobiltelefon som hjälpmedel. Råden är sammanfattade i en punktlista med tydliga exempel. Om du behöver hjälp med att hitta och aktivera de olika funktionerna så kan du söka efter kompletterande information på nätet, eller leta i din mobiltelefons användarhandbok. Du kan också vända dig till din mobiloperatör för support och vägledning med just din mobiltelefon, eftersom det är så pass stora skillnader mellan olika märken och modeller.
Många bra appar och praktiska funktioner finns redan installerade i din mobiltelefon– men vissa funktioner kan du behöva aktivera via dina inställningar. Givetvis gäller många av råden i detta avsnitt även för surfplattor, men vi har sammanfattat råden för smarta mobiltelefoner i första hand.
Utöver det som ingår i din mobiltelefon så kan du ladda ner en del appar gratis, och de som inte är gratis är oftast ganska billiga. I vissa fall kan en arbetsterapeut förskriva appar som kostar pengar till dig, så länge de stödjer din funktionsnedsättning och är relevanta för dina arbetsuppgifter.
Exempel på hur du kan använda appar som hjälpmedel
Det går att använda en smart mobiltelefon som anteckningsstöd, minnesstöd och planeringsverktyg. Du kan också använda den för att navigera i trafiken, förbättra din koncentrationsförmåga eller för att skapa struktur. Nedan följer några förslag på hur du kan använda några av de appar som ofta följer med en smart mobiltelefon.
- Röstmemon och ljudinspelningar kan du använda som antecknings- och minnesstöd. Du kan till exempel diktera inköpslistor, spela in föreläsningar och annat som du vill komma ihåg. Tänk dock på att du behöver fråga läraren om lov innan du börjar spela in, eftersom föreläsningar skyddas av upphovsrättslagen.
- Mobilkameran kan du använda som antecknings- och minnesstöd. Du kan till exempel fota på lektioner eller föreläsningar (tavlan, powerpoint-bilder och andra anteckningar), fota innehållet i ditt kylskåp innan du går till affären för att komma ihåg vad du behöver handla, fota skylten vid din bil i ett parkeringshus för att lättare hitta tillbaka, eller fota innehållet i lådor och klistra på som etikett för att snabbt kunna se vad som finns i dem. Dessutom kan du ta kopior av det som du ser på mobilskärmen, så kallade skärmbilder. Till exempel kan du ta en skärmbild av din reseplanerare för att lättare komma ihåg vilken buss du ska ta och vilken tid den går.
- Kalendern kan du använda som planeringsverktyg och minnesstöd. Du kan till exempel synka kalendern på din telefon med din partner och/eller andra familjemedlemmar, så att ni kan ta del av varandras scheman och enklare planera in gemensamma aktiviteter. Tidsblocken som skapas när du schemalägger en aktivitet gör det enklare att överblicka hur lång tid aktiviteten tar, och att se om den kommer att överlappa med något annat. Använd gärna olika färger för olika sorts aktiviteter för att skapa en ännu mer överskådlig struktur. Om du dessutom synkar kalendern med en e-tjänst (till exempel Googles kalender) så har du tillgång till din kalender även om du råkar glömma eller tappa din telefon.
- Påminnelser och alarm kan du använda som minnesstöd. Du kan bland annat lägga in en påminnelse för något som du vill göra på en särskild plats (till exempel köpa mjölk när du kommer till affären), eller vid en viss tid (till exempel när parkeringstiden tar slut). Du kan använda påminnelserna i din kalender för att komma ihåg olika aktiviteter och händelser, och ställa in din väckarklocka så att den ringer en viss tid vissa dagar för att slippa ställa om den varje kväll.
- Kartfunktionerna kan du använda som navigeringshjälp och minnesstöd. Du kan till exempel använda kartfunktionens steg-för-steg-färdbeskrivning när du går eller kör bil, kolla hur lång tid det tar att ta sig mellan två platser eller släppa knappnålar på ställen du vill komma ihåg. Du kan söka på korsningar, områden, landmärken, postnummer och företag, och om du har lagt till en adress till en kontakt så räcker det med att skriva kontaktens namn i kartfunktionens sökfält för att få upp platsen på en karta.
- Musiktjänster kan du använda vid exempelvis koncentrationssvårigheter. Musik kan göra det lättare att hålla fokus och skärma av distraktioner, till exempel när du studerar eller om du arbetar i kontorslandskap.
Exempel på hur du kan använda olika funktioner som hjälpmedel
En smart mobiltelefon har många praktiska funktioner som kan underlätta för personer med funktionsnedsättningar av olika slag. Dessvärre är funktionerna så många att det kan vara svårt att veta vad man ska använda dem till, och kan ibland vara svåra att hitta. Därför har vi skrivit namnet på funktionen samt vilken plattform det gäller (iPhone eller Android), så att du kan använda mobiltelefonens sökfunktion för att lokalisera den funktion som du vill aktivera eller inaktivera.
Nedan har vi listat fyra typer av hjälpmedel som ofta ingår i en smart mobiltelefon. Om funktionen inte ingår i din mobiltelefon så går den allt som oftast att köpa eller ladda ner som app istället. I dessa fall har vi gett exempel på appar som ersätter funktionen.
1. Hjälpmedel: kognitiva funktioner
- Aktivera röstassistenten: Med funktionen Siri (iPhone) så kan du få röstassistans med några enkla inställningar och kommandon. Du kan till exempel be röstassistenten att ringa upp någon, öppna en särskild app, eller att påminna dig om något när du kommer till en viss plats. Enklare röststyrningsfunktioner finns översatta på svenska, men just Siri finns inte översatt ännu. Motsvarande funktion för Android finns att ladda ner som app gratis, till exempel Vlingo Virtual Assistant eller Speaktoit Assistant.
- Minska rörelsen på skärmen: Med funktionen Minska rörelse (iPhone) kan du minska den svajande rörelse som har tillkommit i och med den senaste uppdateringen (iOS7), bland annat på skärmens bakgrund och inuti dina textmeddelanden.
- Begränsa din telefon tillfälligt: Funktionerna Guidad åtkomst (iPhone) och Interaktionskontroll (Android) gör det lättare att hålla fokus på en uppgift i taget genom att tillfälligt begränsa telefonen till en viss app, samt avaktivera områden på skärmen som inte är relevanta för uppgiften. Funktionen kan även vara lämplig att aktivera om ett litet barn använder din telefon eller surfplatta.
2. Hjälpmedel: visuella funktioner
- Ring videosamtal: Med funktionen FaceTime (iPhone) kan du ringa kostnadsfria videosamtal där du ser den du pratar med direkt på skärmen. Motsvarande funktion för Android finns att ladda ner som app, till exempel Google Hangouts, Skype eller Viber. Dessa appar är inte möjliga att samordna med FaceTime, så om du vill ringa ett videosamtal mellan en iPhone och en Android behöver båda använda samma app.
- Ändra färginställningar och kontrast: Med funktionerna Öka kontrast (iPhone) och Invertera färger (iPhone) samt Färgjustering (Android) och Negativa färger (Android) kan du anpassa färgerna och kontrasten på skärmen efter ditt färgseende.
- Ändra storleken på skärmen och bokstäverna: Med funktionerna Större text, Fet text och Zooma (iPhone) samt Stor text och Förstoringsrörelser (Android) kan du anpassa skärmen och bokstäverna genom att förstora (zooma in) eller visa större text, till exempel vid varningar och i appar som Kalender, Kontakter, Mail, Meddelanden och Anteckningar.
- Komplettera sms- och ringsignalerna med ljus: Med funktionerna LED-blixt vid varningar (iPhone) och Blinkmeddelande (Android) kan du göra så att kameralampan och skärmen blinkar när du får ett sms eller inkommande samtal.
- Komplettera dina kontakter med bilder: Genom att lägga till foton eller bilder på dina kontakter kan det vara lättare att snabbt se vem det är som ringer, vilket kan vara ett bra alternativ till att behöva läsa namnet på din kontakt vid inkommande och utgående samtal.
- Aktivera textning: Med funktionen Undertext och dold textning (iPhone) kan du med ett enkelt knapptryck få textning i appen Videor. Textningen visas oftast i en lista, men här kan du även använda en särskild hjälpmedelstextning (till exempel undertextning för personer med hörselnedsättning).
3. Hjälpmedel: auditiva funktioner
- Anpassa dina ringsignaler och vibrationer: Genom att anpassa dina ringsignaler och tilldela dina kontakter individuella ringsignaler så kan du snabbt höra vem det är som ringer. På vissa mobiltelefoner går det även att ställa in olika (eller skapa egna) vibrationsmönster för olika appar, så att du på vibrationen kan höra skillnad mellan exempelvis nya meddelanden, röstmeddelanden och påminnelser.
- Använd olika skärmläsare: Funktionerna VoiceOver (iPhone) och TalkBack (Android) beskriver det som visas på skärmen med tal, och därmed kan du använda din telefon utan att se skärmen. Observera att dessa funktioner ändrar ditt sätt att styra telefonen, så läs instruktionerna noga innan du aktiverar dem! Med VoiceOver kan du även aktivera stödet för din punktskriftsdisplay (kallas ibland för punkskriftsskärm, -enhet eller läsrad). Motsvarande funktion för Android finns att ladda ner som app, till exempel BrailleBack,
- Använd uppläsningsfunktioner: Funktionerna Tala markering (iPhone) och Tala autotext (iPhone) samt Text-till-tal (Android) läser upp text för dig, även när din skärmläsare är av. Funktionerna kan till exempel läsa upp textstycken som du har markerat eller telefonens egna, automatiska meddelanden som exempelvis varningar, textkorrigeringar och förslag.
- Dirigera ljudet vid samtal: Med funktionen Inkommande samtal (iPhone) kan du styra ljudet vid inkommande samtal så att det går direkt till ditt headset, till en högtalare eller till en hörapparat (ibland sker denna styrning automatiskt).
- Anpassa ljudbalansen efter din hörsel: Med funktionerna Mono-ljud (iPhone) och Ljudbalans (Android) kan du justera ljudbalansen i dina hörlurar genom att fördela ljudet mellan höger och vänster högtalare. Du kan även välja att ha allt ljud på ett öra, så kallat mono-ljud. Justering av dessa funktioner kan förbättra ljudkvaliteten i vissa hörapparater.
- Anpassa din telefon efter din hörapparat: Med funktionen Hörapparater (iPhone) kan du justera hörapparatens inställningar efter dina behov. Det krävs dock att du har en hörapparat som är tillverkad för iPhone modell 4S eller senare, men i vissa fall kan en arbetsterapeut skriva ut en sådan hörapparat som arbetshjälpmedel. Motsvarande funktion för Android finns att ladda ner som app, till exempel TelefonClip+. Just den appen kostar runt 600 kronor i dagsläget, men även här kan en arbetsterapeut i vissa fall skriva ut appen till dig som arbetshjälpmedel.
4. Hjälpmedel: motoriska funktioner
- Anpassa dina vibrationer: På vissa telefonmodeller kan du ställa in olika (eller skapa egna) vibrationsmönster för olika appar. Med olika vibrationsmönster kan du snabbt känna skillnad på exempelvis nya meddelanden, röstmeddelanden, påminnelser och inkomna eller skickade mejl.
- Skriv bokstäverna med fingret istället för tangentbordet: Med funktionen Handskrift (iPhone) och Fri hand (Android) slipper du telefonens visuella tangentbord och skriver istället bokstäverna manuellt genom att forma dem med ett finger på skärmen.
- Anpassa hastighetsintervall och fördröjning: Med funktionen Intervall för hemknappsklick (iPhone) kan du justera vilken hastighet som behövs för ett dubbel- eller trippelklick på hemknappen (standard-långsamt-långsammast). Med funktionen Fördröjning (Android) kan du fördröja tiden som krävs när du trycker och håller ned fingret innan innehållsmenyn ska poppa upp.
- Styr telefonen med ett finger: Funktionerna AssistiveTouch (iPhone) och Förstoringsrörelser (Android) gör det möjligt att zooma gränssnittet samt att förstora och förminska med ett finger istället för två.
- Styr telefonen med huvudet: Funktionen Reglagestyrning (iPhone) gör det möjligt att styra telefonen på alternativa sätt, till exempel genom att vinkla eller vrida huvudet. Du kan använda ett eller fler olika sätt (olika reglage) samtidigt för att styra din telefon, och därmed anpassa din telefon efter dina behov. För att kunna använda funktionen behöver du dock köpa ett särskilt tillbehör.
Sidan senast uppdaterad: 13 december 2013