Bygg upp ditt kontaktnät!

Ibland kanske både du och din handläggare tänker så här: ”Ja, men jag gör ju praktik och då ska jag utföra vissa arbetsuppgifter och det är bättre att jag koncentrerar mig på det…”

Vi säger: Gå på dessa möten om du får. De är mycket lärorika. Dels får du ökad inblick i verksamheten och dels kan du börja förstå en del av hur samspelet mellan olika personer och olika delar av verksamheten och inte minst:

Skapar större kontaktnät

Genom att du är på dessa möten bygger du upp ett större kontaktnät på företaget. Fler vet vem du är och kanske också vad du kan göra. Då ökar chansen att någon längre fram i tiden säger:

”Ja men den där praktikanten var ju rätt bra på …”. Och det kan vara så du får ett arbete. Någon minns just dig och tänker på dig när det behövs folk.

Ska jag hänga med på lunch och fikaraster?

Vårt råd är:

  • Om de andra samlas och fikar så ska du hänga på och fika du också. Här finns en chans att skaffa kontakter och att få folk att veta mer om dig och vem du är.
  • Att hänga med på lunch kan vara en ekonomisk fråga. Det är dyrt att gå ut och äta men om du har råd så försök följa med. I alla fall då och då. Det snackas mycket på luncher som kan vara bra att höra. Här får du veta mycket om det man kallar ”informella strukturer”, det vill säga hur det egentligen går till.
  • Annars kan samma diskussioner också pågå i lunchrummet på arbetsplatsen. Så om du inte går ut och äter lunch så ska du äta din lunch i lunchrummet, tillsammans med de andra som jobbar.

Ät lunch!

En av de saker som kan få dig att framstå som underlig är om du inte äter lunch. Det ses som konstigt om någon inte alls äter lunch. Det spelar ingen roll om du själv vet att du äter en brakfrukost och en trerätters middag på kvällen. På arbetsplatsen kommer de att tycka att det är något konstigt. Har du dåligt med pengar och inte har råd med lunch, så försök ta med en eller två lunchmackor.

Annonser: