Praktiktaktik

Hur ska du tänka inför en praktik? Vad är det egentligen som är viktigt? Många praktikanter är så inne i att göra ett bra jobb att de borrar ned huvudet och jobbar, jobbar, jobbar. Problemet med den taktiken är att efter praktiken kommer ingen på arbetsplatsen ihåg vem du är.

De har inte lärt känna dig och efter någon vecka kanske de inte ens kommer ihåg ditt namn. Då kommer de inte heller att spontant tänka på dig när det uppstår behov av att plocka in någon för att lösa en uppgift.

Lämna ett intryck

En bättre taktik är att försöka ha som mål att de på arbetsplatsen ska tänka: ”Nu behöver vi få tag i någon som skulle kunna göra jobbet. Vi ringer xxx!”

Naturligtvis måste du ha gjort ett bra jobb under praktiken men du måste också ha skaffat dig ett kontaktnät och de på arbetsplatsen måste ha lärt känna dig så pass att de spontant tänker på dig som en tänkbar lösning av ett problem.

Därför är det viktigt att du lämnar efter dig ett intryck när din praktik är slut:

 • De ska komma ihåg dig och vem du är
 • De ska tänka att du är en person som kan ”fixa det här”

Kom i tid! Kom i tid! Kom i tid!

Har man inte jobbat på länge och kanske inte haft så mycket tider att passa så är det lätt att falla in i ett mönster där det är svårt att hålla tider. Men är det något som snabbt stämplar dig som opålitlig så är det om man inte vet när du kommer och om du ofta kommer för sent.

Du måste helt enkelt ha så stora marginaler att du inte kommer sent.

Varför är det så viktigt då, att komma i tid? Jo, för att komma försent är ett problem:

 • Det stör andra på arbetsplatsen och kan skapa problem för arbetskamrater och kunder
 • Det stör verksamheten och de uppgifter du ska utföra
 • Det signalerar att du inte är att lita på
 • Det signalerar att du inte tycker att jobbet/arbetskamraterna är viktigt

Meddela om du är sen

Ibland händer det att man är sen. Det kan vara problem i trafiken. Man kan ha försovit sig. Men försover du dig mer än 2 gånger måste du göra något åt det. Då har du problem som allvarligt påverkar dina möjligheter att få ett arbete.

Om du är sen är det viktigt att:

 • Meddela din chef/arbetsledare att du är sen och när du tror att du är på plats.
 • Meddela arbetskamrater som kanske blir direkt berörda av din sena ankomst.
 • Om du skulle ha gjort något viktigt som dessutom drabbar kunder så måste du försöka hitta en lösning på det.

Stoppa inte huvudet i sanden och låtsas som om ingenting. Agera och red ut situationen.

Om du har jättesvårt med att hålla tider och kanske framförallt på morgonen sök dig till arbetsplatser där de har flextid och där det inte gör något att du inte kommer exakt en viss tid.

Var ärlig med vad du kan och inte kan

Ingen förväntar sig att du ska kunna allt när du kommer till en praktik. Du behöver därför inte framstå som en expert. Berätta istället vad du kan och visa att du har inställningen att du vill lära dig mer.

Undvik besserwisserstämpeln

Om du kan mer än de personer som redan är på arbetsplatsen så gäller det agera försiktigt. Låt den bilden växa fram genom det du gör och inte genom det du säger. Ta positionen som problemlösare och som en som kan hjälpa.

Förminska inte dig själv

Om du hela tiden signalerar ”Men det där kan ju inte jag”, ”Inte ska väl jag”, ”Det där är nog för svårt” så kommer du troligen inte att få ett arbete på din praktikplats. Försök istället vända på det: ”Ja, det verkar svårt men jag vill försöka”. Eller: ”Jag provar gärna. Det verkar intressant. Vem ska jag fråga om jag kör fast?”.

Självförtroende är en färskvara. Du kanske tycker att du har dåligt självförtroende. Men självförtroende kan byggas upp, steg för steg.

Hur förstår jag när någon tycker att jag stör?

Folk är olika. En del tycker om att småprata. Andra är mer inne i sig själva. En del är olika under stress och i mer lugna perioder. Personer som inte vill bli störda brukar inte alltid säga det men de markerar det ofta via kroppsspråket. Försök se sådana signaler.

Det är bra att be om hjälp

Arbetsgivare älskar folk som ber om hjälp. Det kanske du tycker är underligt sagt. Vi menar inte att du ska be om hjälp i tid och otid. Men: Det ses som ansvarsfullt att be om hjälp i god tid innan en uppgift ska vara klar. Då visar du att du tar arbetsuppgiften på allvar och att du förstår att någon annan kanske blir lidande av att du inte klarar din arbetsuppgift.

När ska du be om hjälp:

 • Så fort du anar att du inte kommer att hinna klart med uppgiften i tid.
 • Så fort du anar att resultatet inte kommer att bli bra.
 • Så fort du inser att det kan finns andra och bättre sätt att lösa uppgiften.
 • När du anar att om du får lära dig mer så kan du göra jobbet bättre.

Och vem kan påverka min framtid här då?

På alla arbetsplatser finns det vissa personer som har större inflytande än andra. Inflytandet kan ligga i att man har en viss roll eller att man är en person som andra gärna lyssnar på. Det kan vara sådana personer som till sist bestämmer vem som ska anställas eller inte. Därför kan det vara bra att du försöker lära känna dessa personer lite extra.

Fråga, fråga, fråga

Inte så att det blir tjatigt. Men du gör en praktik och det är naturligt att du inte känner till hur det fungerar. Tänk igenom vad du behöver veta och fundera på vem som kan ge dig svar på dina frågor. Du kanske är blyg eller känner dig osäker men försök övervinna det. Ställ bra frågor. Dels får du veta nya saker och så bidrar det till att personer på arbetsplatsen lär känna dig. Sist men inte minst: Du visar att du är intresserad av vad de håller på med.

Annonser: