Hur ska jag veta om jag behöver ett hjälpmedel?

Ibland talar någon om för dig att du kanske skulle ha hjälp av ett visst hjälpmedel. Sådana tips kan du få av anhöriga, vänner, arbetskamrater eller personer inom vård och omsorg.

Du hittar tidningsartiklar eller information på nätet som ger dig tankar om att ett hjälpmedel kanske skulle kunna vara lösningen på dina problem. Men ibland kommer inga sådana signaler. Eller så drar sig folk för att ta upp frågan.

Hjälpmedel kan underlätta vardagen

Du kan själv försöka tänka så här: Om det är något i ditt liv som ständigt skapar problem och om du kan koppla det till din funktionsnedsättning så kan det tänkas att situationen kan förbättras med något slags hjälpmedel.

Det finns många fler hjälpmedel än du tror. Så kontakta någon som kan hjälpa dig att ta reda på om det finns hjälpmedel som passar dig.

Att förtränga behovet av hjälpmedel

Det är inte ovanligt att en person förtränger sina egna behov av hjälpmedel. Det kan vara:

  • En person som börjar bli yr och ostadig på benen men som hellre ramlar omkull än skaffar rollator.
  • En person som omgivningen sedan länge ansett har svårt att höra men som inte vill skaffa hörapparat.
  • En person som hellre kryper in i bildskärmen för att läsa texten än att skaffar ett förstoringsprogram.

Känner du igen det?

Den personen kan vara du själv! Det kan vara svårt att uppmärksamma och acceptera förändringar som kommer smygande. Förhoppningsvis tar någon person du har förtroende för upp problemet. Det kan vara värt att lyssna på vad han eller hon säger.

För de flesta är det helt naturligt att skaffa läsglasögon när det blir svårt att läsa tidningen. Det borde vara lika naturligt att skaffa andra sorters hjälpmedel.

Annonser: