Varför är många hjälpmedel fula och klumpiga?

En mobiltelefon för dövblinda är så stor och klumpig att du måste förvara den i något som mer liknar en resväska än en handväska.

Trots att design har varit högaktuellt under en längre tid så har många hjälpmedel inte följt med i den utvecklingen. De är ofta fula och klumpiga. Vad beror det på? Är form mindre viktigt om man har ett funktionshinder?

Troligen inte. Däremot ställer de som köper upp hjälpmedel inga estetiska krav på produkterna. Därför finns ett svagt tryck på leverantörerna att förädla och snygga till sina produkter.

Uttryck dina önskemål

Men om du vill ha en lila punkdisplay eller en metallicgrön rullstol så säg det. Du kanske inte får det idag men det skapar ett tryck på att ta fram smidigare och snyggare produkter.

Det går att göra snyggt

Elrullstolar skulle kunna vara elegant formgivna. Ett exempel på det är Trinette, en framtagen prototyp som är inspirerad av utformningen av vespor och mopeder. Undersökningar visar att den skulle vara billigare att serietillverka än dagens elrullstolar.

Många elrullstolar har snarare hämtat sin inspiration från pansarvagnar än från vespor. Men de har blivit lite snyggare med åren.

Annonser: