6-årige Hugo deltar i Stockholm Marathon

För 1,5 år sedan såg Mikael en film på nätet som visade historien om "Team Hoyt". En pappa som springer olika lopp tillsammans med sin funktionshindrade son. - Jag blev otroligt berörd när jag såg den filmen och kände att det här skulle jag vilja göra ihop med Hugo.

Där föddes idén om att tillsammans springa Stockholm Marathon. Mikael tog kontakt med arrangörerna och fick ett specialtillstånd att springa ihop med sin son.

Tillsammans med 11 medlöpare genomförde de Stockholm Marathon förra året.

- Loppet gick jättebra. Hugo njöt i fem timmar och det var en underbar upplevelse både för honom och mig, berättar Mikael.

Hugo är 6 år. Han har en mycket allvarlig, medfödd hjärnskada som gör att han behöver hjälp med allt i tillvaron. Han har också en synskada, epilepsi, andnings- och sväljsvårigheter. Trots sina tuffa förutsättningar är Hugo en glad kille.

- Hugo har ett väldigt bra liv. Han går på en fantastisk specialförskola och vi som familj har byggt upp en jättebra tillvaro för honom. Det har alltid varit svårt att hitta aktiviteter som vi kan göra tillsammans och därför känns det så kul att vi nu kan vara ute och springa ihop, berättar Mikael.

I år planerar man att springa fem lopp tillsammans (från 10 km upp till Marathon) och man hoppas också kunna inspirera andra familjer i liknande situation att komma ut och springa.

- Det är många som har barn med omfattande funktionsnedsättningar som hört av sig och sagt att vi fått dem att komma ut med sina barn. Sånt gör en otroligt glad, säger Mikael.

Förutom att springa ihop vill Mikael också skapa uppmärksamhet för barn med flerfunktionshinder och samla in så mycket pengar som möjligt till RBU (Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar) och deras projekt "Aktivt liv för alla".

- Jag vill visa att de här barnen också finns. Barn som behöver hjälp med allt i sin tillvaro. Jag vill också visa att de kan ha ett väldigt bra liv och att man som familj kan få tillvaron att gå ihop, trots att det kan vara tufft stundtals.

- Dessutom vill jag hjälpa till att uppmärksamma RBUs projekt "Aktivt liv för alla" och genom att springa Marathon ihop med Hugo visa att det går att göra aktiva saker med sina barn, oavsett hur svåra funktionshinder de har, säger Mikael.

Annonser: