Enklare att turista i Sverige för personer med fysiska funktionsnedsättningar

Det är tyvärr långt ifrån självklart att personer med funktionsnedsättning kan semestra i Sverige. Att söka och hitta tillgängliga turistmål har fram tills idag varit i princip omöjligt. Nu har sajten Turistmål.se lanserat en söktjänst som gör att Sveriges turism blir lite mer tillgängligt.

– Vi har länge funderat på hur vi skall kunna underlätta för personer med fysiska funktionshinder att söka och hitta turistmål och aktiviteter. Vi har märkt ett stort intresse från Sveriges turistföretagare att de vill göra vad de kan för att kunna ta emot funktionshindrade personer. Med dagens lansering ger vi konsumenten och turistföretagaren ett enkelt sätt att mötas, säger Per Berg, försäljningschef på Turistmål.se

För att söka tillgängliga turistmål väljer man "Handikappanpassat" under "målgrupp" i den ordinarie sökningen på Turistmål.se. Man kan sedan ytterligare begränsa sin sökning geografiskt och/eller efter kategori. Det finns redan ett hundratal turistmål som anmält att de är tillgängliga och det blir fler för varje dag som går.

– Alla funktionshinder är individuella och därför har vi valt en modell där det är upp till turistmålen själva säga att "vi är tillgängliga". Det betyder inte att man har möjlighet att ta emot personer med alla typer av funktionsnedsättningar, men visar på att man har en ambition. Vi uppmanar sedan turistmålen att beskriva sin verksamhet och sina faciliteter. Detta gör det mycket enklare för konsumenten att göra ett grovt urval och sedan kontakta de intressanta turistmålen och undersöka förutsättningarna för sina individuella behov, säger Robert Bengtsson, produktchef på Turistmål.se.

Turistmål.se exponerar Svensk turism på nätet. Verksamheten startade 2008 av en grupp erfarna entreprenörer och över 4.600 vandrarhem, stugor, campingplatser, restauranger med mera är medlemmar.

Annonser: