Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Målet med verksamheten är att barn, ungdomar och vuxna med fysisk funktionsnedsättning ska ha möjlighet att regelbundet utöva kajakpaddling och långfärdsåkning på skridskokälke på de sex orterna.

Kajak & skridsko handbok för dig med funktionsnedsättning

Det finns även en handbok som baseras på erfarenheterna av verksamhet och forskning kring kajak och skridskokälkåkning för personer med funktionsnedsättningar. Boken kan ses som läromedel och en inspirationskälla för nya aktiva, samt som en handbok för ledare och föreningar som vill starta friluftsverksamhet för personer med funktionsnedsättning. En DVD medföljer också boken. Förhoppningen är att den ska inspirera fler att komma ut i naturen året om.

Ledarutbildning

Till hjälp finns det utbildade ledare med kunskap kring funktionsnedsättningar, förflyttningstekniker och hjälpmedel. RG har alltid jobbat med förebildsledare, så även här. Cirka hälften av de utbildade ledarna är så kallade förebildsledare med egen erfarenhet av funktionsnedsättning och friluftsliv. På varje ort finns det sex skridskokälkar, kajak med specialsits, specialhandskar och andra hjälpmedel om det behövs.

Samarbetsparter

RG har varit projektansvariga och samarbetspartner har varit DHR - Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, Friluftsfrämjandet, Neuroförbundet, Personskadeförbundet RTP, Riksförbundet för rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU), Svenska Kanotförbundet och Svenska Skridskoförbundet.

Annonser: