Hund för alla – studiecirklar för funktionsnedsatta

– Hund för alla vänder sig till funktionsnedsatta personer, berättar Petra Svensson, handläggare på Studiefrämjandet i Kristianstad som tillsammans med Kristianstads Brukshundklubb satsat på verksamheten i höst.

I oktober hölls den första träffen då de fyra deltagarna dök upp glada i hågen och med en längtan efter att få umgås med hundar och vara ute i naturen på ett enkelt och tryggt sätt. Om någon vecka, 22 november, ska de ses igen.

– Jag har velat starta den här verksamheten i flera år. När jag presenterade idén för Sven Håkansson, instruktör på Svenska Brukshundklubben, blev han eld och lågor. Han har lång erfarenhet av arbete med funktionsnedsatta och har levt hela sitt liv med hund. Kalle är Svens border collie och en hund med plats för alla människor i sitt hjärta. Tillsammans utgör de ett oslagbart ledarteam, berättar Petra Svensson.

Till sin hjälp har Sven handplockat erfarna personer och hundar som ledare. Vill man kan man ha sin egen hund med sig också.

Första omgången träffas deltagarna fem gånger och nya cirklar kommer att köras igång efter hand.

Hund för alla är Studiefrämjandets studiecirkelverksamhet som vänder sig till funktionsnedsatta personer. Tillsammans med erfarna ledare och hundar får deltagarna möjlighet att vistas i naturen och umgås med hundar, människans bästa vän, på ett enkelt och tryggt sätt.

– Vi kommer också starta cirklar som vänder sig till familjer som kanske funderat på att skaffa hund men där man vill veta mer om hur det är att ha hund när någon i familjen är funktionsnedsatt, säger Petra Svensson.

Hund för alla har tagits fram av Studiefrämjandet Väst, Norra Skaraborg och Karlsborgs Brukshundklubb. Grunden för idén kom från Björn Pettersson Karlsborgs BK och Nettan Johansson, Studiefrämjandet Norra Skaraborg.

Annonser: