Projekt ska stärka självförtroendet hos personer med ADHD

Projektet är webbaserat och www.jagharadhd.se är en sajt där det går att titta in för att inspireras av andra med ADHD och kanske göra egen film för att berätta vad som är bra eller jobbigt med ADHD samt att dela med sig av tips och tricks.

– Jag skulle aldrig vilja vara utan min ADHD. I mitt jobb som kreatör i reklambranschen är min diagnos snarare min stora styrka än ett hinder.

Det säger David Ziemsky i filmen ”Jag har ADHD”. Filmen är en del av Riksförbundet Attentions projekt ”Jag har ADHD” som med goda exempel syftar till att stärka självförtroendet hos unga med ADHD-diagnos och att få dem att se positivt på framtiden.

”Jag har ADHD” är en del i Attentions treåriga Unga vuxna-projekt som syftar till att stärka personer med diagnosen och gemensamt med medlemmarna hitta metoder och lösningar för att underlätta livet.

– Det är ju inte en sjukdom på något sätt, det är inget skamligt. Det är bara att min hjärna är kopplad lite annorlunda och uppenbarligen är vi väldigt många som har den kopplingen, säger Gegga som är en av de tio personer som hittills har lämnat sina vittnesmål om hur det är att leva med ADHD.

Med projektet hoppas Attention lyfta fram de styrkor och förmågor många med ADHD har, i form av kreativitet och energiflöde, istället för att fokusera på de svårigheter funktionsnedsättningen kan innebära. Istället för att andra ska tala om vad ADHD är ska projektet ge dem som har diagnosen en chans att själva komma till tals.

– Det är ju dessa personer som verkligen vet hur det är att leva med ADHD på gott och ont. Det här är personer som har lärt sig att förstå sig själva, att plötsligt börja se samband, hitta lösningar på saker som varit jobbiga och se sina många styrkor, säger Georg Herlitz som är kreatören bakom projektet och producent.

När projektet inleds finns tio ”Jag har ADHD”-kortfilmer där olika personer med ADHD berättar om sitt liv med diagnosen. Dessa filmer har också klippts ihop till en längre film som premiärvisades tisdagen den 22 maj på Bio Rio i Hornstull. Webbplatsen har nu även öppnats för bidrag. Där går det också att se de tio kortfilmer som hittills finns.

Annonser: