Mifforadios programledare gör tv-debut

Miffo-tv är en dokumentärserie som produceras av Utbildningsradion och handlar om programledarna i Mifforadio, den enda radioshowen med utvecklingsstörda programledare. Miffo-tv handlar om de stora livsfrågorna och om att vilja ta plats och visa att man är någon.

– Mifforadio är ett extremt uppskattat program med 330.000 lyssnare varje söndag. Det är också helt unikt. Ingen annanstans sänds riksradio med programledare som har utvecklingsstörning. I ett program som INTE handlar om handikapp. Att dokumentären om programledarstjärnorna skulle göras var självklart. Folk vill ju se sina radioälsklingar också, säger projektledaren och producenten Matz Lundin.

I Miffo-tv får tittarna följa gänget från Mifforadio privat och på jobbet. Claes-Erik Sivre och hans planer om att gifta sig med Monica - något omvärlden har åsikter om. Tv-teamet följer bland annat med när Claes-Erik och Monica lånar en robotdocka för att förbereda sig inför att få barn. En docka som har tagits fram av landstinget för att man skall få en bild av hur det är vara förälder.

Balint Marton flydde till Sverige med sin mamma från Ungern som liten för att myndigheterna inte skulle sätta honom på barnhem. Nu vill han som 25-årig vuxen flytta hemifrån till en egen lägenhet.

Den tredje programledaren Nancy Delic är tillsammans med en ”normalpuckad” pojkvän. Men de vågar inte vara öppna med sin relation av rädsla för vad andra ska tycka. Nancy talar mycket om sorgen över att inte kunna visa sin kärlek öppet. Det är ett pris hon får betala för att vara som andra. En pojkvän med utvecklingsstörning vill hon inte ha.

– Jag kan inte se det framför mig. Att jag dras till normalpuckade killar är väl för att jag känner mig mer som en normalpuckad själv, än som en utvecklingsstörd, säger Nancy Delic.

Dokumentärserien startar 15 februari kl 19.30 i SVT2.

Annonser: