Musikalen Fame blir Visukal i Örebro

Den berömda musikalen Fame blir visuell musikal, Visukal, i vår. I ett samarbete mellan Riksteaterns Tyst Teater, Örebro länsteater och Riksteatern Örebro län möts unga amatörer, hörande, döva och hörselskadade teckenspråkiga artister. En sinnlig upplevelse utöver det vanliga. FAME Visukalen har premiär den 5 maj och körs fram till 2 juni på Örebro Teater.

Scenen är estetgymnasiet, New York High School of Performing arts. En eftertraktad skola som tar fram de främsta inom dans, musik och teater. I FAME Visukalen får vi följa ett antal elever under fyra år. Det blir en resa kantad av glädje och hårt arbete, kärlek och motgångar. De dansar, agerar, tecknar och sjunger sin väg mot sista året på skolan och examensföreställningen. Det blir en tragikomisk, passionerad berättelse kring teman alla brottas med; kärlek, klass, identitet och kampen för att förverkliga sina drömmar.

Initiativtagare och regissör är Josette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare för Riksteaterns Tyst Teater.

– Vi valde FAME utifrån de ungdomar som inspirerat oss: döva, hörande, hörselskadade och teckenspråkiga ungdomars explosiva kreativitet och drömmar, säger Josette Bushell-Mingo.

Ensemblen består av döva, hörande och hörselskadade artister från Riksteatern, Örebro länsteater samt ett antal unga amatörer. Resultatet blir en sinnlig, visuell explosion med 33 medverkande på scenen inklusive en åttamannaorkester. För koreografin står Ambra Succi, en av grundarna till det hyllade danskompaniet Bounce.

– Vi är stolta över att allt från scenbygge och produktion till scenisk gestaltning är en läroprocess där repetitioner och förberedelser följs av 15 praktikanter - både hörande, hörselskadade och döva. Alla lär av varandra, säger Josette Bushell-Mingo.

Fakta om VISUKAL-veckor i Örebro – Europas teckenspråkshuvudstad
Under hela spelperioden är det VISUKAL-veckor i Örebro då teckenspråket synliggörs i hela staden. Fyra händelserika veckor med aktiviteter på olika platser för både teckenspråkiga och icke teckenspråkiga. VISUKAL-veckorna invigs med en stor karneval på premiärdagen den 5 maj och följande veckor blir det babytecken, dans, teater, teckenspråkstält, sminkperformance, föreläsningar, workshops och mycket, mycket mer.

FAME Visukalen lyfter frågor kring vem som har rätt till kulturen och vem som kan göra sin röst hörd. Projektet bygger på ett Örebro som vill förändra sig själv. En region och en stad som stolt vill visa upp en kulturell mångfald och vara en inspiration för andra regioner.

Annonser: