Teaterföreställningen du absolut inte behöver se

Den klassiska berättelsen om den dövblinda flickan Helen Keller och hennes lärarinna tar plats på svensk scen för första gången på över 50 år i ett samarbete mellan Teater Relevant, Förbundet Sveriges Dövblinda och Tekniska museet. Klas Wiljergårds Helen Keller riktar sig till alla vare sig de är döva, hörselskadade, hörande, blinda, synskadade, seende eller dövblinda.

– Vi vill skapa möten i publiken, säger Klas Wiljergård, regissör och konstnärlig ledare för Teater Relevant. Det är inte bara vad som händer mellan scen och salong som är spännande, utan också vad som sker mellan människor i publiken. Just det faktum att alla kan ta del av föreställningen är en viktig del av själva gestaltningen, kultur på lika villkor.

Helen Keller har premiär 16 februari 2013 på Tekniska museet i Stockholm och är en föreställning för alla oavsett syn- och hörselförmåga. Alla föreställningar syntolkas och på svenskt teckenspråk berättas föreställningen av skådespelarna på scenen, något som är ovanligt i en föreställning som också riktar sig mot en hörande publik. Tillsammans med Tekniska museet och med hjälp av Förbundet Sveriges Dövblinda utforskar man sätt att tilltala andra sinnen än hörsel och syn för att skapa en upplevelse också för en dövblind publik.

– Man ökar sitt medvetande genom att aktivera även andra sinnen än hörsel och syn. Redan när jag var liten blev jag tagen av tanken på att uppleva världen på ett så annorlunda sätt, Helen Kellers livsöde är så gripande säger Mariana Back, intendent på Tekniska museet som arbetar med alternativa kommunikationssätt bland annat på 4D-biografen Cino4. I vår digitala värld är det lätt att det omedelbara i mötet mellan människor går förlorat, det är lite sorgligt tycker jag.

Helen Keller växte upp och blev författare, aktivist och lärde sig flera språk. På 1900-talet var hon en av världens mest berömda personligheter, idag är det få svenskar som känner till hennes levnadsöde. Teater Relevant vill återuppväcka intresset för Keller men också skapa en medvetenhet kring dagens tillgänglighetsfrågor.

– Vi känner en stor tacksamhet att man äntligen vill ge samhället kunskap och belysa de här frågorna. Här har vi alla en chans att ta del av samma föreställning och mötas i publiken, på lika villkor, säger Anita Örum, ordförande för FSDB Stockholm och Gotlands län.

Helen Keller rekommenderas från 7 år och är en lärorik föreställning med både komik och allvar i ett unikt format som handlar om språkets betydelse för en dräglig mänsklig tillvaro och vilka underverk en engagerad pedagog kan utföra.

Helen Keller
Premiär 16 februari 2013 på Tekniska museet

Regi: Klas Wiljergård
Helen Keller: Stina Eriksson
Anne Sullivan: Sabina Heitmann
Berättaren: Robert Ingvarsson
Kate Keller: Alexandra Dannberg
Arthur Keller: Henric Joneskär
James Keller: Simon Olsson
Evelyn: Emilia Roosmann

Spelas följande datum:

  • 16/2
  • 20/2
  • 23/2
  • 24/2
  • 27/2
  • 2/3
  • 3/3
  • 10/3

Föreställningen kostar 185 kronor för vuxen och 125 kronor för ungdom upp till 18 år. En bokningsavgift på 10 kronor per biljett tillkommer.

Annonser: