Ansökan om ett vanligt liv - Riksförbundet FUB sätter diskriminering i fokus

Med kampanjen "Ansökan om ett vanligt liv" vill Riksförbundet FUB sätta fokus på att alltfler mister sin kontaktperson eller ledsagare, samt får avslag på ansökningar om olika LSS-insatser. Syftet med kampanjen är att uppmärksamma den diskriminering som personer med utvecklingsstörning eller andra funktionsnedsättningar utsätts för på grund av avslag på olika stödinsatser.

Därför lanserar Riksförbundet FUB nu kampanjen ”Ansökan om ett vanligt liv”. Syftet med kampanjen är att uppmärksamma den diskriminering som personer med utvecklingsstörning eller andra funktionsnedsättningar utsätts för på grund av avslag på olika stödinsatser.

Med kampanjen vill Riksförbundet FUB visa det orimliga i att det finns unga, såväl som äldre människor, som stängs ute från det som de flesta av oss tar för givet. Att gå på bio, restaurang eller se en fotbollsmatch, eller en så enkel sak som att besöka en kompis. Utan stödet från en kontaktperson eller ledsagare kan det vara en omöjlighet för en person med utvecklingsstörning.

– Vi har svart på vitt att kontaktperson och ledsagare är några av de LSS-insatserna som idag ofta avslås av landets kommuner. Vi tänker inte tyst acceptera att personer med utvecklingsstörning diskrimineras. Ingen ska behöva ha sämre livsvillkor på grund av en funktionsnedsättning, säger Thomas Jansson, ordförande för FUB.

Isabelle Ågren är en av de modeller från Funki models som syns på kampanjaffischerna. Hon har en utvecklingsstörning men lever ett aktivt liv tack vare olika stödinsatser.

– Ingen utomstående kan förstå den ändlösa kamp som ofta krävs för att få behoven av olika LSS-insatsser tillgodosedda, säger Pierre Ågren, pappa till Isabelle Ågren. Ibland känns det som man slåss mot väderkvarnar. Kommunerna måste framförallt följa lagstiftningen och därigenom bli mer generösa i sina bedömningar. Utan anhörig, som orkar ta fighten mot kommuner och myndigheter, riskerar personer med utvecklingsstörning att få leva ett liv utan möjlighet till utveckling och social gemenskap.

Kampanjen: ”Ansökan om ett vanligt liv” lanseras i dagstidningar, i tunnelbanan och som bioreklam under sommaren.

Annonser: