CP-dockan Gil

Göteborgskooperativet för Independent Living (GIL) har tröttnat på fördomsfull snällhet och lanserar nu en CP-docka som substitut.

Göteborgskooperativet för Independent Living (GIL), har tröttnat på överdriven hänsyn, fördomsfull snällhet och nedvärderande gullighet. I maj lanserades därför CP-dockan Gil, som kan fungera som substitut och fylla de behov av att gulla med personer med funktionsnedsättningar, som enligt kooperativet helt uppenbart finns i samhället. Man menar också att dockan bara är ytterligare en i raden av dockor vars syfte är att ”ta skiten” för oss människor, och nämner krocktestdockor och uppblåsbara sexdockor som exempel i butikerna.

– Att bli utslängd skulle faktiskt kännas uppfriskande. Det vanligaste är annars att folk säger saker som ”vad duktig du är som handlar mat själv!”. Då känner man sig otroligt dum-förklarad, menar Anders Westgerd, verksamhetsledare på GIL.

Med dockan vill GIL sätta fokus på hur just ”omtanke” och ”snällhet” ofta kan beskrivas som kränkande särbehandling i en annan form. Genom att väcka debatt med en CP-docka hoppas man att de nuvarande normerna ifrågasätts.

– Vi är människor som alla andra. Behandla oss som det. Har du ett sedan länge uppdämt behov att gulla med ett CP kan du köpa en docka av oss istället, menar Anders Westgerd. Eller så kan den användas av dem som känner sig obehagliga till mods bland funktionsnedsatta människor. Det kan vara ett sätt att normalisera sitt förhållande, fortsätter han.

Dockan är gjord med en tydlig CP-skada och man har medvetet sett till att den inte blivit gullig.

– Nej, vi är inte mer gulliga än vem som helst. Vi är lika dumma, kloka, stöddiga, kåta och lyckliga som du, säger Westgerd.

Under releasedagen fick GIL även uppmärksamhet i Sveriges Radio (SR) Göteborg.

Anders Westgerd berättar i en intervju om betydelsen bakom att som person med funktionsnedsättning ”bli gullad med”. Han berättar bland annat om hur han vid krogbesök flera gånger utsatts för att vakter och personal frågar medföljande sällskap om det inte är dags för honom att sluta dricka, och att många klappar honom på huvudet och säger ”Vad duktig du är”. Anders och de andra i GIL har tröttnat på den typen av särbehandling, och skulle hellre kastas ut från krogen i framtiden. Därför lanseras CP-dockan, som alltså kan agera substitut för detta beteende framöver.

Annonser: