GIL:s senaste projekt handlar om öl och funktionsnedsättning

GIL har nyligen lanserat ett eget öl, specialanpassat för öldrickare med funktionsnedsättningar. Ett helt vanligt CP-öl helt enkelt, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living.

Ölet, som fått det lite göteborgsvitsiga namnet CPA, kommer i första hand göras tillgängligt för beställning via Systembolaget och på utvalda krogar som uppfyller GILs krav på god framkomlighet.

CP-ölet skall påminna om att vuxna funktionshindrade har behov som inte skiljer sig nämnvärt från någon annans. Ändå är alkohol och funktionshinder i kombination tabu-belagt.

– CP-ölen är ett stridsrop. Det är hög tid att det görs plats för fler rullstolar på krogen. Att jag dricker mig berusad och fylle-sms:ar något gammalt ligg är inte mer pinsamt än om någon annan gör det. säger Anders Westgerd. Men är du döv, blind, rullstolsburen eller ser lite allmänt CP ut, så kommer du få onda ögat direkt som du börjar slira lite. Med tanke på att några av oss är lite okoordinerade redan innan vi börjat dricka så kan ni fatta hur snabba folk är att börja oja sig. Man får vara glad om man hinner få i sig en halv bärs.

GIL skapar opinion

Göteborgskooperativet för Independent Living - GIL - driver vid sidan av sin ordinarie verksamhet opinion för att synliggöra funktionshinder och minska olika typer av diskriminering mot dessa grupper. Fokus ligger på att synliggöra problem och fördomar på ett sätt som provocerar till samtal och eftertanke. Ett sådant problemområde har de valt att kalla ”den fördomsfulla snällheten”. En alldeles speciell form av fördom som sällan eller aldrig uppmärksammas. Nämligen den där en välvillig allmänhet behandlar personer med funktionshinder som vore de små barn eller allmänt trögtänkta.

– Det blir ganska tjatigt att få beröm av främlingar för att du klarar att handla en liter mjölk själv, få förvånade blickar för att jag som sitter i rullstol har en flickvän, eller att polarna får frågan om du verkligen skall ha ölen du just beställt, säger Anders Westgerd.

Ett av de mer synliga exemplen på GILs opinionsarbete var när de förra året gav ut en CP-docka som substitut för dig som vill gulla med funktionshindrade. Att man valde att använda just ordet CP som samlingsnamn för alla former av funktionshinder berodde på att det redan är laddat med de grovt felaktiga och fördomsfulla associationer man vill åt. Det är förvånande hur ofta funktionsnedsättning parat med vanliga vuxna behov och begär upplevs som politiskt inkorrekt. Nu är det dags igen.

GIL är en organisation som samordnar personlig assistans för människor med funktionsnedsättning. Organisationen drivs utan vinstintresse och har som målsättning att hjälpa sina medlemmar att leva på det sätt de själva vill.

Annonser: