Utrikes

  • Norge får rättighetslagstiftning för personlig assistans

    Den 16 juni beslutade norska Stortinget att Brukerstyrt Personlig Assistanse, BPA, från 1 januari 2015 blir en rättighet som kommunerna måste bevilja om timbehovet är tillräckligt stort. Vibeke Marøy Melstrøm, daglig leder i och grundare av Uloba, Norges största samvirkeforetak för funktionshindrade gläds över detta men vill se fler förändringar.
  • Ambassadörer med utvecklingsstörning för internationellt skolprojekt

    Fyra unga människor som själva vet hur det är att växa upp med en intellektuell funktionsnedsättning har blivit utsedda till projektambassadörer. De kommer representera Come Together här i Sverige och i samarbetsländerna Tanzania och Rwanda. Bland barn med funktionsnedsättningar i utvecklingsländer är det bara en av tio som får chansen att gå i skolan. Come Together jobbar för att förändra detta.
  • NHL-stjärna stödjer vitryska ungdomars resa från institution till hockey-VM

    Erikshjälpens arbete för barn och ungdomar med funktionsnedsättning i Vitryssland har en spännande milstolpe framför sig. Efter år av hårt arbete där organisationen kämpat för att förbättra villkoren för barn på institutioner är det nu historiska dagar. Fem ungdomar får lämna sitt gruppboende för att ta sig ut i samhället och se matchen Vitryssland-Kazakstan på söndag. Resan och biljetterna är sponsrade av NHL-stjärnan Niklas Hjalmarsson.
  • Våld och sexövergrepp drabbar barn med funktionsnedsättningar

    Barn med funktionsnedsättningar utsätts betydligt oftare för våld jämfört med andra barn. De blir också oftare utsatta för sexuella övergrepp och vanvård, och har sämre tillgång till skola, sjukvård och näring. Det visar en ny rapport från Unicef om läget för barn i världen.
  • Inner Visions – nytt kulturprojekt för synskadade i Etiopien

    Selam i samarbete med PostkodLotteriet startar nytt kulturprojekt med fokus på synskadade ungdomar i Etiopien.
  • Rapport om barn med funktionsnedsättning i utvecklingsländer

    MyRight har tillsammans med flera funktionshinderorganisationer tagit fram en rapport om rätten till utbildning för barn med funktionsnedsättning. I rapporten framgår att 90 procent av barn med funktionsnedsättning i utvecklingsländerna inte får möjlighet att gå i skolan.
  • EU-kommissionen föreslår bestämmelser för att göra myndigheters e-tjänster tillgängliga för alla

    Det ska bli lättare att använda offentliga tjänster på nätet för att söka arbete, registrera en bil, deklarera och ansöka om ett pass eller ett körkort tack vare de nya bestämmelser som EU-kommissionen nyligen föreslagit.
  • Berlin mest tillgängligt 2013!

    Den Europeiska kommissionens vice ordförande Viviane Reding, delade i början av december ut Access City-priset för 2013 till Berlin. Berlin får priset som ett erkännande för sina helhetliga och strategiska grepp för att skapa en stad tillgänglig för alla. Bakom priset står kommissionen och Europeiska handikappforumet som överlämnade det vid den konferens i Bryssel som hölls i anslutning till den årliga europeiska handikappdagen. Syftet med priset är att uppmuntra städer att dela med sig av sina erfarenheter och förbättra tillgängligheten till nytta för alla.
  • Bristen på tillgänglighet i Turkiet kvarstår

    Den 7 juli 2012 gick tidsfristen ut när den offentliga sektorn i Turkiet ska vara tillgänglig för personer med funktionsnedsättning. Nu kan funktionsnedsatta i Turkiet konstatera att tillgängligheten inte blivit bättre under de sju år som lagen verkat. Som mest har 10 % av tillgänglighetsbristerna blivit åtgärdade.
  • Arkeologiska utgrävningar och platser i Indien blir tillgängliga

    Monument som Aga Khans palats, Shaniwarwada, och Raigads fästning kommer bli de första historiska turistattraktionerna med ramper och informationstavlor med punktskrift. De kommer alltså bli tillgängliga för personer med funktionsnedsättning enligt en plan sammanställd av Archaeological Survey of India (ASI) som ansvarar för alla historiska platser i Indien.
  • Svenska utvecklingsprojekt uppmärksammas i Europa

    EU-kommissionen har valt att lyfta fram två svenska utvecklingsprojekt inom Leonardo da Vinci-programmet som särskilt lyckade. Bland annat uppmärksammas Tullängsskolans projekt Spread the Sign och Sverigefinska folkhögskolans projekt ProGuide. Båda projekten syftar till att förbättra möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att delta i utbildning och arbetsliv.
  • Rwandas skolor utvecklas för barn med funktionshinder

    För fem år sedan kände elever med funktionsnedsättning sig isolerade från sina klasskamrater vid Muramaskolan i Rwandas södra Bugasera District. Eleverna hade svårigheter att delta även vid lek. Idag, tack vare en bättre förståelse för deras behov, har detta förändrats.
  • Intresset för tillgänglig media växer

    Intresset för att göra traditionella media tillgängligt för alla växer runt om i världen. Det visade en föreläsning och uppföljande diskussion som Handikappförbunden och Utbildningsradion (UR) arrangerade i början av januari.
  • EU inleder samarbete med European disability forum, EDF

    Ledarna för EU:s institutioner träffade European disability forum, EDF i Bryssel i december 2011. Mötet handlade om att diskutera frågor som rör de uppskattningsvis 80 miljoner invånarna i EU med funktionsnedsättning.
Annonser: