Svenska Kennelklubben hyllar assistanshundarna

För första gången har Svenska Kennelklubben utsett Årets assistanshund. Syftet är att lyfta fram assistanshundens stora betydelse. Titeln gick till terapihunden Erk som jobbar med ungdomar med funktionsnedsättningar.

Den sexåriga engelska springer spanielhanen Erk, som i stamtavlan heter Picabo’s Soul Patrol, är en utbildad terapihund. Erk jobbar tillsammans med matte Rose-Marie Berglund på gymnasiesärskolan Högbergsskolan i Tierp där han är ett viktigt stöd under lektionerna, sprider glädje och på flera sätt förändrar livet för eleverna.

Priset kommer officiellt att instiftas under jubileumsåret 2014, men Svenska Kennelklubben smygstartar redan i år. Erk var egentligen nominerad till Årets bragdhund, som dock inte tilldelas tjänstehundar.

– Det vi har sett är att allt fler assistanshundar nomineras till Årets bragdhund. Det är en naturlig följd av att antalet assistanshundar ökar i landet samt att dessa hundars insatser allt som oftast är väldigt betydelsefulla. Därför har det känts självklart att vi tar steget och inrättar ett speciellt pris för den här typen av hundar, säger Hans Rosenberg, presstalesman för Svenska Kennelklubben.

Satsning på ungdomar

Svenska Kennelklubben har under många år varit involverad i utvecklingen av arbetet med assistanshundar och inrättat Assistanshundfonden som gett ekonomiskt stöd till utbildning av assistanshundar. Totalt har cirka 1,2 miljoner kronor utbetalats för utbildning av ett 70-tal hundar. Externa gåvor från 2013 ska bland annat ge hundägare med assistanshundar en möjlighet att mötas vid läger och seminarier. Speciell prioritering kommer att ske mot verksamheter som riktar sig till barn och ungdomar med funktionsnedsättningar.

Dessutom har Allmänna Arvsfonden beviljat medel för att studera hur hundar kan användas inom skolan, och för elever med exempelvis autism eller läs- och skrivsvårigheter.

Utses av Svenska Kennelklubben

Årets assistanshund utses av Svenska Kennelklubben. Juryn, som bestod av Annika Klang, Hans Rosenberg och Ulf Uddman från Svenska Kennelklubben, motiverade sitt val så här:

"Genom Erk’s närvaro gör han träning i kommunikation, empati, fantasi och socialt samspel både rolig och meningsfull för eleverna. Hans närvaro ökar koncentrationsförmågan och han sprider lugn och harmoni omkring sig."

Annonser: