Hjälpmedel

 • Enhetlig certifiering av hundutbildare

  Ökad efterfrågan på assistanshundar har ökat utbudet av personer, företag och organisationer som erbjuder utbildning av hundar och brukare. Därför har nu behovet av en enhetlig certifiering av utbildarna blivit större.
 • 13-åring utvecklar en prisvärd punktskriftsskrivare

  Trettonårige amerikanen Shubham Banerjee utmanar nu den världsledande tillverkaren för punktskriftsmaskiner; Index Braille i Gammelstad utanför Umeå genom att bygga en billigare maskin.
 • Bygg ikapp har kommit i en 6:e utgåva

  Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning är inget särintresse. De flesta av oss kommer någon gång att vara beroende av en tillgänglig miljö eftersom nedsatt funktionsförmåga bland annat är en del i det normala åldrandet. Ett hållbart samhälle förutsätter att alla så långt möjligt kan delta i samhällslivet. För att uppnå ett hållbart samhälle måste vi anpassa miljön så att den blir tillgänglig och användbar för alla. Handboken Bygg ikapp berättar hur.
 • PCEye Explore - ett roligt sätt att lära sig ögonstyrning

  Med PCEye Explore ansluten till en laptop eller en stationär dator får unga och oerfarna brukare tillgång till ett enkelt sätt att lära sig hur man använder ögonstyrning, samtidigt som de förbereder sig för alternativ och kompletterande kommunikation (AKK).
 • Träningsprogram kan stärka kognitiva förmågor

  Du har säkert hört att det är nyttigt att lösa korsord på äldre dagar för att hålla hjärnan igång. Men stämmer det? Vilka effekter har träning av hjärnan? Petra Sandberg har i sin avhandling undersökt korttids- och långtidseffekter av olika metoder för att träna människors minne och exekutiva funktioner hos unga och äldre vuxna.
 • Nummerupplysning till personer med funktionsnedsättning

  Nummerupplysning via 118 400 innebär att personer med en varaktig funktionsnedsättning kan söka telefonnummer, adresser i Sverige och bli framkopplade till det efterfrågade telefonnumret. Själva nummerupplysningen är kostnadsfri. Personen betalar endast för själva samtalet efter framkoppling, i enlighet med det avtal som personen har med sin operatör.
 • Världens första tankestyrda armprotes överträffar förväntningarna

  För första gången någonsin har en konstgjord arm med permanent inopererat styrsystem använts en längre tid. Resultatet är bättre än väntat. Patientens liv har förändrats i stort, men även i smått – han kan nu hantera allt ifrån maskinerna i jobbet till snörningen på sina barns skridskor.
 • Samarbete med Telia om digital hälsoteknik i hemmet

  Under hösten planerar Region Västerbotten och Telia Healthcare att inleda pilottester av en ny digital hälsoteknik för ökad trygghet i hemmet.
 • Sajt skapar reda bland appar

  Djungeln av vård-appar är svårgenomtränglig. Med en särskild sajt försöker industrin få överblick på diabetesapparna. Bland patienter med typ 1-diabetes är det till exempel populärt med mobilappar som hjälper till att räkna ut hur mycket insulin som krävs för olika livsmedel.
 • Granskning av marknaden för eldrivna fordon för rörelsehindrade

  Läkemedelsverket genomförde hösten 2013 en granskning av eldrivna fordon för rörelsehindrade. Syftet var att undersöka om det finns produkter som borde vara CE-märkta medicintekniska produkter men inte är det.
 • Akademiska inför robot som träningshjälpmedel för ryggmärgsskadade

  Som första sjukhus i Sverige har Akademiska införskaffat en Eksorobot, ett hjälpmedel som kan hjälpa ryggmärgsskadade att träna upp rörelseförmåga, balans och muskelstyrka. Från årsskiftet medverkar sjukhuset i en europeisk multicenterstudie där man förutom muskelfunktion och rörelseförmåga, ska se om roboten kan minska besvär med t ex stelhet, smärta och tarm-/blåsfunktion.
 • Ny tjänst för att hitta och jämföra hjälpmedel

  Nu lanserar 1177 Vårdguiden en ny tjänst för hjälpmedelsanvändare och deras anhöriga. På Tema Hjälpmedel kan användaren söka bland över 60 000 hjälpmedel, få produktfakta och se vad som gäller just där de själva bor när det gäller villkor och kostnader. Syftet är att stärka hjälpmedelsanvändare och anhöriga genom ökad information, ökad delaktighet och inflytandet i samband med val av hjälpmedel.
 • Växel på den manuella rullstolen

  Gearwheel är ett litet, svenskt företag med en helt ny produkt på rullstolsmarknaden. Gearwheel har utvecklat mekaniskt växlingsbara hjul till manuella rullstolar.
 • Robotar gör brukare mer självständiga i Danmark

  I Danmark införs nu robotar nationellt för att underlätta för assistenter och för att brukarna ska kunna leva mer självständigt.
 • Barn med lindriga funktionsnedsättningar behöver mer stöd

  Barn med lindriga funktionsnedsättningar har ofta har problem att klara sitt dagliga liv, exempelvis att ta på och knyta skorna, eller att breda smörgåsar. Många av dessa barn behöver mer arbetsterapeutiska insatser för att klara sitt dagliga liv och för att möta framtiden på ett bättre sätt. Det visar en avhandling från Umeå universitet.
 • Stora möjligheter med ny 3d-kamera

  Sökjätten Google satsar på en ny smartphone som med sin nya 3d-kamera kan revolutionera möjligheterna att navigera på nya platser för personer med synnedsättning.
 • Inkluderande speldesign – Högskolan i Skövde utvecklar dataspel med fokus på synskadade

  Under de närmaste 18 månaderna kommer en forskargrupp vid Högskolan i Skövde utveckla två typer av spel som inkluderar synskadade spelare. Spelen kommer att vara anpassande för telefoner och surfplattor – och kommer att kunna laddas ner gratis efter projektets slutförande.
 • Forskare ska utveckla intelligent rollator

  En intelligent rollator ska utvecklas i ett nytt forskningsprojekt vid Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus. Syftet är att minska fallskador genom att rollatorn själv ska kunna svänga undan för hinder och undvika att någon kör utför trottoarkanten.
 • Tobii lanserar ögonstyrning för surfplattor

  Tobii Technology, världsledande inom ögonstyrning och ögonspårning har nyligen lanserarat hjälpmedlet Tobii EyeMobile som gör det möjligt att styra surfplattan med hjälp av ögonen.
 • Kläder för smärtlindring och livskvalitet

  En elastisk tröja och byxa med insydda elektroder kan minska smärta och öka rörelseförmågan hos personer som drabbats av hjärnskador. Kroppsdräkten Mollii har utvecklats av kiropraktor Fredrik Lundqvist i samarbete med KTH, sjukvården och företag.
 • Nytt typsnitt för dyslektiker ifrågasätts

  Wikimedia har nyligen lanserat ett specialdesignat typsnitt för dyslektiker för att det ska bli enklare att läsa texten på webbplatsen Wikipedia. Typsnittet heter OpenDyslexic. Dyslexiförbundet FMLS har låtit ett antal dyslektiker snabbtesta typsnittet och samtliga dömer ut det som oanvändbart.
 • Jimmy Dahlstens fond delar ut 2 miljoner till projekt för rörelsehindrade

  Hjälpmedelsföretaget Etac presenterar idag de sju utvecklingsprojekt som 2013 får medel från Jimmy Dahlstens Fond. Samtliga projekt syftar till att förverkliga idéer som möjliggör ett friare liv för personer med nedsatt rörlighet. Projekten har utsetts av fondens oberoende jury och delar på sammanlagt 2 miljoner kronor.
 • Motoriserat gånghjälpmedel med navigation vinner pris för bästa utvecklingsprojekt

  Hjälpmedelsföretaget Trionic har vunnit första pris i årets EvAAL Competition för sitt Vinnovafinansierade projekt iWalkActive. Syftet med projektet är att utveckla en modern och terränggående rollator med navigeringsteknologi för att förbättra mobiliteten hos personer med funktionsnedsättningar.
 • Rullstol för u-länder tas fram av studenter på Chalmers

  Leriga oasfalterade vägar och dörrar med höga trösklar. Att köra rullstol i ett utvecklingsland är en utmaning. I sitt examensarbete på Teknisk Design, har Chalmersstudenterna Erik Ohlson och Christian Bremer utvecklat rullstolen Walter som fungerar i utvecklingsländer.
 • Region Skåne distribuerar mobila appar som hjälpmedel

  Region Skåne, hjälpmedelsverksamheten och AppBooster har inlett ett samarbete som innebär att Region Skånes hjälpmedelskonsulenter kan distribuera mobila appar till personer med funktionsnedsättningar.
 • Blisskarta på Universeum

  Blisspråket används av många människor med funktionsnedsättning för att kommunicera med omvärlden. Den speciellt framtagna blisskartan med Universeum-ord gör Universeum tillgängligt för ännu fler.
 • Sånghandsken du vill höra mer av

  Vad sägs om en sånghandske som du kan förvränga, förställa och förädla din sång med. Forskningsprojektet Extending Opera handlar om konst och teknik som möter varandra i en fruktsam symbios, och är ett samarbete mellan KTH och Operahögskolan. En av de instrument som utvecklas inom ramen för detta projekt heter "The Throat III" och har skapats för att en sångare själv ska kunna förändra sin röst.
 • Abuni lanserar tillgänglig betaltjänst för alla

  För ett år sedan vann Abuni Post- och Telestyrelsens innovationstävling ”Handel och betalning för alla”. Nu har den nya tillgänglighetssäkrade tjänsten lanserats som möjliggör för alla att hantera sina räkningar på ett enkelt sätt.
 • Rapport från mässan Leva & Fungera 2013

  Då har Leva & Fungera år 2013 avslutats. För er som inte känner till Leva & Fungera, så är det en mässa som är vartannat år i Göteborg. En mässa som helt riktar sig till människor med funktionsnedsättning och alla runt om kring. Hjälpmedel, assistansbolag, tjänsteföretag, kommunikation, föreläsningar och så vidare. Jag var där lite varje dag och hann ändå inte se allt jag ville.
 • Förbättrad läsbarhet på Swedavias webbplatser

  Flygplatskoncernen Swedavia har nyligen lanserat ett utökat lässtöd för de användare med nedsatt läsförmåga som besöker Swedavias samt flygplatsernas webbplatser. Talande Webb är ett audiovisuellt hjälpmedel som gör webben ”talande” – orden markeras visuellt samtidigt som de läses upp. Med Talande Webb kan Swedavias besökare få ett utökat lässtöd på datorn, i mobilen eller på surfplattan.
 • Matglad – ny app för personer med funktionsnedsättning

  Mat är viktigt – och alla bör ha inflytande över vad de äter. Målet med projektet Matglad är att intellektuellt funktionsnedsatta personer i eget boende ska använda appen för att få information, inspiration, råd och praktiska tips, matlust och matglädje när det gäller de dagliga måltiderna.
 • Svenskt terränggående elfordon revolutionerar naturupplevelsen

  Västeråsföretaget Zoomability AB har nu påbörjat lanseringen av sin egenutvecklade eldrivna fyrhjuling ZoomUphill på den svenska marknaden. Zoomen kan upplevas i sin rätta miljö hos återförsäljare som är verksamma inom besöksnäringen och som erbjuder upplevelsekonceptet Zoomcamp.
 • Ögonstyrning med Tobii REX

  Tobii Technology, världsledande inom eyetracking, har nyligen visat upp sin nya produkt Tobii REX på konsumentelektronikmässan CES i Las Vegas. Tobii REX är världens första datortillbehör för ögonstyrning för konsumentmarknaden. Genom att blicken används i kombination med tangentbord, mus eller touch skapas en helt ny användarupplevelse. Tobii REX blir tillgänglig för applikationsutvecklare nu och för konsumenter under hösten 2013.
 • Studie om dataspel för synskadade ledde till stipendium

  Dataspelsstudenten Per Anders Östblad är mångfaldsstipendiat vid Högskolan i Skövde. Han har fått stipendiet för en uppsats som undersöker dataspel som hjälpmedel för synskadade.
 • KONE vill att personer med rullstol, rollator och kryckor undviker rulltrappor

  TV4 utnämnde Pelle Sköldbäck till årets eldsjäl 2012 för sitt inspirerande arbete med att motivera funktionshindrade barn och ungdomar att våga ta för sig och inte låta funktionsnedsättningen bli en begränsning. Detta är ett lovvärt och viktigt arbete tycker hiss- och rulltrappsföretaget KONE men….
 • Ny hjälpmedelsbutik i centrala Sundsvall

  Friskhuset har redan en hjälpmedelsbutik på entréplanet i Sundsvalls sjukhus, men nu har deras service ökat ytterligare genom en ny butik mitt inne i centrala Sundsvall.
 • Ökad valfrihet för IT-stödd AKK-användning i Skåne

  Habiliterings- och hjälpmedelsförvaltningen inom Region Skåne ökar delaktigheten för personer med funktionsnedsättning genom att låta dem själva välja hjälpmedel. Under 2013 kommer brukare som har behov av datorbaserad alternativ och /eller kompletterande kommunikation (AKK) att erbjudas ekonomiskt stöd för att själva välja de smarta telefoner/surfplattor och applikationer som de vill använda .
 • Boendestöd via smartphones till stöd för personer med ADHD och ADD i danskt projekt

  I den danska kommunen Skanderborg pågår just nu projektet Remind i samarbete med Metodcentret i Aarhus. Projektet syftar till att se huruvida en smartphone med den anpassade programvara, kan vara till stöd för personer uppmärksamhetsstörningar, typ ADHD och ADD.
 • Fler får kognitiva hjälpmedel men...

  En ny kartläggning av tillgången på kognitiva hjälpmedel visar att behoven inte tillgodoses trots att kunskapen och förskrivningarna ökar.
 • Ny hjälpmedelstjänst ska göra det lättare att hitta rätt hjälpmedel

  Sveriges Kommuner och Landsting, SKL får bidrag från regeringen för att utveckla en ny invånartjänst på webben, kallad Hitta och jämför hjälpmedel. Syftet är att skapa en arena för fri tillgång till information inom hjälpmedelsområdet.
 • Ingenjörsstudent prisad för hörselhjälpmedel

  Mikael Schwartz, student på högskoleingenjörsprogrammet i elektronik och datorteknik vid Umeå universitet, har belönats med innovationspriset Swedish Embedded Award för sitt examensarbete. Han har utvecklat ett handportabelt hjälpmedel för döva och hörselskadade som visar vilka ljud som finns i omgivningen och hur starkt de låter.
 • Klinisk prövning av Robotdräkten på Danderyds sjukhus

  Redan 2009 fanns ”Robotdräkten HAL” (Hybrid AssitiveLimb) i Sverige men det är först nu som Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken Stockholm och Karolinska Institutet vid Danderyds sjukhus fått ett formellt uppdrag av Cyperdyne att utföra kliniska tester.
 • Pratmakaren läser texten i filmen

  För människor som inte hänger med och läsa textremsan på TV och film som man ser på datorn så finns det nu ett litet gratisprogram som läser upp textremsorna med hjälp av talsyntes. Nämligen Pratmakaren.
 • Robotteknik ska hjälpa synskadade att navigera både inom- och utomhus

  Robotar är utrustade med teknik för att kunna navigera och system för att bestämma sin position i förhållande till den övriga miljön. Nu har tekniken kommit till användning för synskadade och blinda personer när de ska röra sig säkert både inom- och utomhus.
 • Regionala skillnader i tillgången till hjälpmedel

  Det är stora regionala skillnader i tillgången till hjälpmedel. Det visar en kartläggning som Hjälpmedelsinstitutet har gjort. Skillnaderna beror framför allt på om ett hjälpmedel är förskrivningsbart eller inte. Resultatet visar också att kostnaden för den enskilda individen varierar beroende på var i landet man bor.
 • Nästa generations rullatorer är robotar

  1,5 miljoner svenskar är 65 år eller äldre. Av dessa människor ramlar i genomsnitt en tredjedel en gång om året. Det innebär en halv miljon personer per år som har svårt eller mycket svårt att ta sig upp från golvet. Bo Glimskär, forskningsingenjör på KTH, har uppfunnit en rullator som klarar att lyfta en människa från marken.
 • @home - en högteknologisk träningslägenhet för strokepatienter

  På Danderyds sjukhus finns träningslägenheten @home som är till för patienter med kognitiva svårigheter, efter exempelvis stroke eller traumatisk skallskada, för att prova eget boende innan de skrivs ut från sjukhuset.
 • Smarta telefoner kan hjälpa dövblinda

  Nya applikationer kan göra mobiltelefonen till ett avancerat hjälpmedel för personer med dövblindhet. Forskare i Örebro och Karlskoga har nu fått 2,7 miljoner kronor av Post- och telestyrelsen (PTS) för att utveckla tekniska lösningar som gör det möjligt att kommunicera med hjälp av vibrationer.
 • Nytt EU-projekt om robottjänster för äldre

  Robot-Era är det senaste tillskottet till universitetets forskning om tekniska hjälpmedel för äldre personer. Projektet finansieras av EU, som under de fyra kommande åren satsar sammanlagt 80 miljoner kronor på utvecklingen av kompletta system av robottjänster för äldre.
 • Ny smartphone app kan hjälpa miljoner rullstolsburna

  Att hitta tillgängliga toaletter är en daglig utmaning för cirka åtta miljoner rullstolsburna i Europa och Nordamerika. WheelMate är en ny smartphone app som råder bot på problemet och erbjuder ett enkelt sätt att hitta tillgängliga toaletter.
 • Mobilen lotsar i tid och rum

  Eleverna får kontroll över vart de ska, vilken tid som gäller och vad de ska ta med sig. Och hjälpmedlet som de använder är diskret. Det handlar om mobilstöd i skolan.
 • Trygghetslarmen in i den digitala världen

  Trygghetslarmen går in i den digitala världen och Borås Stad driver utvecklingen på regeringens uppdrag. Borås Stad testar 1 000 larm för att lära om problematiken.
 • App för att känna igen olika produkter

  Codecheck är ett schweiziskt företag som utvecklat en app som hjälper synskadade och blinda personer att känna igen olika produkter. Appen känner igen och läser av vad som står på förpackningen.
 • Kolla hälsan med din fingerring

  Det ligger nära till hands att tänka på Sagan om ringen och uttrycket "One ring to rule them all" när företaget SenseM visar sin fingerring. Den kan exempelvis sköta medicinsk övervakning av patienter, fungera som passerkort, elektronisk nyckel, eller spelkontroll för att spela Mass Effect 3 på XBOX 360.
 • Ja till förslag om hjälpmedel, med reservation

  Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) välkomnar att de som behöver hjälpmedel ska få en större valfrihet, och att den enskilde individens behov ska få större vikt. Men vissa förslag i utredningen bör ändras. Det sägs i remissvaret på utredningen Hjälpmedel - ökad delaktighet och valfrihet.
 • Majblomman kräver svar - vem tar ansvar för att svenska skolbarn får glasögon?

  Ingen tar ansvar för att skolbarn i Sverige får glasögon om de behöver det. Enligt Hälso- och sjukvårdslagen har barn rätt till hjälpmedel vid funktionsnedsättning, men landstingen står inte för kostnaden. Barnhjälpsorganisationen Majblomman vill nu ha svar från Socialstyrelsen om hur myndigheten ser på synfel som funktionshinder hos barn i grundskoleåldern. Majblomman vill också att man utreder hur stort behovet är och hur det påverkar skolgången.
 • Robothandsken ger bättre grepp

  Företaget Bioservo Technologies, vann i hård konkurrens med 23 andra bidrag från 12 olika länder, första pris i årets ”Robotdalen Innovation award” för sin greppförstärkande handske som kallas SEM Glove.
 • Mobilt stöd för minnet hjälper personer med funktionsnedsättning

  Tentaculus stödsystem hjälper personer med nedsatta kognitiva funktioner att klara sin vardag bättre men hittills har hjälpen varit begränsat till den plats där man bor. Därför har BTH Innovation vid Blekinge Tekniska Högskola tillsammans med Tentaculus AB vidareutvecklat och förbättrat det befintliga påminnelsesystemet. Nu kan hjälpmedlet användas var man än befinner sig – stödsystemet tas helt enkelt med som en app i mobiltelefonen.
 • Smarta medicinska textilier revolutionerar sjukvården

  Textila blodkärl, kläder som mäter hjärtaktivitet och en helkroppsdräkt som ökar rörligheten hos rörelsehindrade barn är exempel på projekt som är på väg att bli verklighet. Genom användning av nya och smarta textilier inom medicin skapas nya möjligheter för sjukvården.
 • Tre vinnare i apptävlingen Smart support for better life

  Nu har vinnarna i tävlingen ”Smart support for better life” utsetts. Idéerna som vunnit är ”Aktiv Assist”, ”Om en bild” och ”Smartkalender”. Det har varit ett stort intresse för tävlingen och över 50 tävlingsbidrag har nu granskats.
 • Drömmen om ett smart hem

  Ett framtida hem fyllt med inbyggda datorsystem kan hjälpa människor med lättare demens eller andra åldersrelaterade funktionsnedsättning att utföra sina vardagsaktiviteter som matlagning, tvätt, inköpslistor och betalandet av elektroniska fakturor själva, menar Dipak Surie i sin avhandling i datavetenskap vid Umeå universitet.
 • Ny videosajt guidar dig i skötseln av din hörapparat

  Nu kan du enkelt gå in på nätet för att få hjälp med skötseln av dina eller dina anhörigas hörapparater. Webbplatsen horsel.info innehåller textade och teckentolkade videofilmer som guidar dig på vägen.
 • Brukarmässan Hjultorget växer

  Mässan Hjultorget räknar med nya rekord när 2012 års upplaga slår upp portarna i maj. Det är fortfarande några månader kvar till Hjultorget 2012 men redan nu kan man konstatera att många intressanta produkter och aktiviteter väntar. Som alltid handlar det mycket om bilanpassningar, rullstolar och bostadsfrågor, men i många fall med nya lösningar.
 • EU satsar 29 miljoner på tekniska hjälpmedel för äldre

  En tryggare och friskare ålderdom är målet för projektet Giraff+ som nu får 29 miljoner kronor av EU för att utveckla avancerade tekniska hjälpmedel för äldre. Det internationella projektet, som leds av Silvia Coradeschi vid Örebro universitet, ska bland annat ta fram tekniska lösningar som gör det möjligt att kontinuerligt övervaka äldres hälsa.
 • Bristen på hissar kan kosta samhället miljarder

  I Sverige bor 70 000 personer över 80 år i flerbostadshus som saknar hiss. Astrid Lund från Bagarmossen är en av dem. Hon trivs bra och vill gärna bo kvar, men 48 trappsteg begränsar hennes möjligheter att klara sig själv. Bristen på hissar riskerar dessutom att bli ett dyrt problem för samhället.
 • Fler ska få välja hjälpmedel

  Enligt utredarens förslag ska landsting och kommuner bli skyldiga att göra det möjligt för den som har behov av hjälpmedel att vara med och påverka vilket hjälpmedel som han eller hon får tillgång till.
Annonser: