KONE vill att personer med rullstol, rollator och kryckor undviker rulltrappor

TV4 utnämnde Pelle Sköldbäck till årets eldsjäl 2012 för sitt inspirerande arbete med att motivera funktionshindrade barn och ungdomar att våga ta för sig och inte låta funktionsnedsättningen bli en begränsning. Detta är ett lovvärt och viktigt arbete tycker hiss- och rulltrappsföretaget KONE men….

I en artikel på aftonbladet.se 19 december kan man läsa om hur Pelle instruerar och uppmana till att åka rulltrappa med rullstol. Detta är tyvärr något som medför säkerhetsrisker för såväl den rullstolsbundne som andra personer i omgivningen tycker KONEs VD i Sverige, Juha Mennander. 

– Vi på KONE arbetar aktivt med att alla människor ska kunna ta sig fram och ut i samhället. Detta får dock aldrig ske på bekostnad av säkerheten. Vi vill starkt avråda människor från att åka rulltrappa med rullstol, rollator, barnvagn, permobil eller stora rullväskor och istället välja en närliggande hiss.

KONE arbetar med tillgänglighetsfrågor genom att möjliggöra för alla människor att röra sig fritt bland annat genom att optimera användandet av hissar, rulltrappor, portar och dörrar. 

– Att rulltrappor och hissar finns räcker inte för att uppnå ett säkert och bra personflöde. Hissarna måste vara lätta att hitta och ta sig till så att rullstolsburna eller personer med tunga väskor och barnvagnar inte enbart är hänvisade till rulltrappan, säger Juha Mennander. För en optimal tillgänglighet är det även viktigt att det finns tillräckligt med hissar och att dessa är handikappanpassade enligt standarden EN 81-70.

Annonser: